Ena od tegob, s katerimi se soočajo mamice, je lahko tudi zaprtje pri dojenčku. Gre za dokaj redko težavo, ki pa je lahko zelo neprijetna tako za dojenčka kot mamo, zato je dobro vedeti, kako se sploh odzvati na zaprtje pri dojenčku.

Najprej je treba vedeti, da dojenčki še nimajo nekega ustaljenega urnika, zato tudi ne odvajajo na takšen način kot odrasli. Nekateri dojenčki lahko kakajo po petkrat na dan, nekateri pa enkrat v petih dneh – oboje je normalno! Vsak dojenček je namreč drugačen, vsak ima svoje posebnosti. Kako torej vemo, da gre v našem primeru za zaprtje pri dojenčku?

Dojenčki, ki so izključno dojeni, navadno kakajo pogosteje kot tisti, ki uživajo mlečno formulo. Blato dojenega dojenčka je pogosto redko, njegova barva je rumena ali rjavkasta, tekstura nekoliko zrnasta, medtem ko dojenček, ki ga hranimo z adaptiranim mlekom, izloča nekoliko gostejše blato z močnejšim vonjem.

Znaki zaprtja pri dojenčku

Če menite, da gre v vašem primeru za zaprtje pri dojenčku, se najprej prepričajte o morebitnih znakih zaprtja. Nekoliko pozornejši bi morali biti, če se dojenček napenja, kadar mora kakati, če je slabovoljen in razdražljiv, če je njegovo blato trdo in suho, če med kakanjem joče, če opazite, da ga boli trebušček, če na plenički opazite manjše kapljice krvi, če je dojenčku med kakanjem nelagodno …

Vse to so znaki, ki vam sporočajo, da z dojenčkom nekaj ni v redu, da gre res za zaprtje, pa boste najlažje ocenili po videzu in teksturi dojenčkovega blata. Če namreč v plenički najdete posušeno, trdo blato ali tako imenovane ‘bobke’, potem bi najbrž res morali nekaj narediti v tej smeri. In nasprotno: če dojenček kljub temu, da, na primer, že pet dni ni odvajal blata, mirno spi, je razpoložen, se ne napenja in ne joče zaradi bolečega trebuščka, ni razloga za preplah.

Vzroki za zaprtje pri dojenčku

Med vzroke za to, da je dojenček zaprt, najpogosteje štejemo njegovo prehrano in uživanje tekočine. Pogosto pozabimo, da morajo tudi dojenčki piti. No, tisti, ki so izključno dojeni, dodatne tekočine vsaj nekaj mesecev ne potrebujejo, pa vseeno se kdaj lahko zgodi, da jih muči zaprtje. Zato je res zelo pomembno, da dojenčki dovolj pijejo, na primer prekuhano vodo in nesladkan čaj. Črevesje namreč iz blata srka tekočino, s tem pa blato ostane trdo in suho. Posledično ga je težko izločiti.

Lahko se tudi zgodi, da zaprtje pri dojenčku povzroča nepravilno izbrana mlečna formula. V takem primeru jo je treba zamenjati, saj je tudi sicer splošno znano, da vsako adaptirano mleko ne odgovarja vsakemu dojenčku. Če dojite, je lahko za zaprtje kriva vaša prehrana – premalo zaužitih vlaknin in preveč zaužitih živil, ki tako ali tako zapirajo, na primer banane ali beli riž.

Zaprtje pri dojenčku je lahko posledica enega ali drugega, lahko pa seveda obojega skupaj, torej neprimerna prehrana v kombinaciji s premalo zaužite tekočine. Če se temu pridruži še premalo gibanja, ni nič nenavadnega, da je dojenček zaprt.

Kaj lahko storimo?

Kadar zaznate zaprtje pri dojenčku, se morate lotiti njegovih vzrokov. Odkrijte, kje je težava, in jo odpravite. Torej, tekočina je nujno potrebna za normalno prebavo! Zaprtje se lahko pojavi tudi ob prehodu z dojenja na uživanje mlečne formule ali od prehodu na uživanje goste hrane. Sploh pri slednjem bodite res pozorni, katera živila dojenčku dajete. Če enega za drugim uvajate živila, ki zapirajo (pozor, tudi korenček), se ne čudite, če bo dojenček imel težave. Pogosteje mu ponudite zelenjavo in določene vrste sadja (slive, marelice), polnovredna žita, ovsene izdelke, izdelke s probiotiki, juhe … Po drugi strani pa zmanjšajte vnos mleka in mlečnih izdelkov, kuhanega korenja, banan, belega riža.

Dojenček naj se tudi veliko prosto giblje. Privoščite mu masažo trebuščka in ‘vožnjo kolesa’ na način, da ga položite na hrbet, dvignete nogice in z njimi krožite po zraku … Vse to naj bi odpravljajo zaprtje pri dojenčku.

V kolikor pa sami težave ne morete odpraviti, imate še vedno možnost za pomoč prositi pediatra. Dandanes je na voljo veliko sredstev, ki mehčajo blato in lahko hitro rešijo problem zaprtja. Seveda pa je vaša skrb za naprej ta, da bo dojenček dovolj hidriran in kar najprimerneje prehranjen, da ga prebavne težave ne bodo več mučile.