refluks pri dojenčku

Pljuvanje je povsem normalno, redko pa je lahko znak kislinskega refluksa ali GERB-a. Občasno pa je pogosto in vztrajno pljuvanje, ki ga spremljajo drugi simptomi, kot so slabo pridobivanje telesne teže, lahko znak, da ima vaš otrok kislinski refluks ali GERB. Tukaj je opisano, kako lahko razlikujete med običajnim izpljuvanjem in kdaj gre za refluks.

Kaj je refluks?

Gastroezofagealna refluksna bolezen ali GERB je podobna zgagi (refluksu kisline) pri odraslih. Običajno pri požiranju požiralnik z vrsto stiskanj potiska hrano ali tekočino navzdol do želodca. V želodcu se hrana prebavi s kislino. Ko pride do tega mešanja, se pas mišic na spodnjem koncu požiralnika napne in tako prepreči, da bi se hrana vrnila nazaj navzgor.

Pri nekaterih dojenčkih pa je področje med požiralnikom in želodcem premalo razvito, kar pomeni, da se tamkajšnje mišice sprostijo, čeprav bi se morale skrčiti. Tako se želodčna kislina vrača v požiralnik in včasih tudi v grlo, kar povzroča simptome, ki kažejo na refluks pri dojenčku.

Pri večini dojenčkov se v prvem letu pojavi neka oblika pljuvanja, kar je popolnoma normalno, medtem, ko refluks pri dojenčku ni tako pogost. Kako razločevati med obema?

Kako prepoznati refluks pri dojenčku?

Simptomi kislinskega refluksa pri novorojenčkih se običajno prvič pojavijo med 2. in 4. tednom. Najvišjo stopnjo dosežejo okoli 4. meseca in se začnejo umirjati okoli 7. meseca, ko otrok začne sedeti pokonci in uživati bolj trdno hrano.

Najpogostejši simptomi so pogosto pljuvanje ali bruhanje, draženje požiralnika, grgranje, zamašenost ali piskanje med hranjenjem, prekomerno slinjenje, nenaden ali neutolažljiv jok, izbočen hrbet med hranjenjem, neredni vzorci hranjenja, počasno pridobivanje telesne teže in slabše spanje.

Kako gre s tem dojenje?

Če je mogoče, si prizadevajte za dojenje, saj je refluks pri dojenih dojenčkih običajno veliko manj izrazit. Materino mleko se namreč lažje in hitreje prebavi kot mlečna formula. Če pa ne morete dojiti, se ne obremenjujte: Domača sredstva in po potrebi tudi zdravila lahko pomagajo ublažiti simptome.

refluks pri dojenčku

Kako zdraviti refluks pri dojenčku doma?

Cilj zdravljenja z domačih zdravili ni ozdravitev bolezni, temveč pomoč, da se dojenček počuti bolje.

Namesto večjih in redkejših hranjenj pogosteje ponudite manjše količine materinega mleka, formule ali trdne hrane, kar lahko pomaga omiliti refluks pri dojenčku. Če je mogoče, poskušajte dojenčka hraniti pokonci in ga po hranjenju 20 do 30 minut držati pokonci, upoštevajte pa tudi pravilen bonton po hranjenju – izogibajte se poskakovanju takoj po obroku, po končanem hranjenju pa mu poskusite ponuditi dudo, saj se lahko refluks pri dojenčku s sesanjem pomiri.

Kadar druge taktike ne pomagajo, lahko nekatera zdravila varno pomagajo zmanjšati ali nevtralizirati želodčne kisline ali izboljšati prebavo. Upoštevajte le, da lahko občasno povzročijo neželene učinke, zato jih lahko uporabljate le pod zdravnikovim nadzorom, torej, kadar gre zagotovo za refluks in ne le izpljuvanje. 

Simptomi, ki najpogosteje kažejo na refluks pri dojenčku:

Dušenje med hranjenjem je lahko en od znakov kislinskega refluksa novorojenčka, saj se del želodčne vsebine vrača v požiralnik. Če se vam zdi, da se vaš dojenček med hranjenjem ali po njem duši, poskusite z zgoraj opisanimi domačimi metodami in sredstvi (zlasti s hranjenjem v pokončnem položaju). Če ti načini ne pomagajo, se posvetujte z zdravnikom.

Simptom GERB-a pri dojenčku je lahko tudi zamašen nos. Čeprav strokovnjaki ne vedo natančno, zakaj sta povezana, lahko želodčne kisline pri dojenčkih z refluksom dosežejo zadnji del nosne votline, kar povzroči vnetje in s tem zamašenost nosnih poti.

Kako dolgo traja refluks pri dojenčku?

Simptomi se običajno umirijo do 6. meseca, v nekaterih primerih pa lahko kislinski refluks pri dojenčku traja do 1. ali 2. leta starosti. Dobra novica je, da skoraj vsi dojenčki GERB prerastejo in ta se jim v prihodnosti ne ponavlja.