Smrekovo mazilo

Smrekovo mazilo je izdelek, ki so ga uporabljali že v antičnih časih, potem pa se je čez celo zgodovino skozi ljudska izročila znanje prenašalo naprej. Uporabljali so ga za različne zdravstvene težave, med najstarejšimi je bila uporaba za vneto grlo in zdravljenje ran. Pri smrekovem mazilu je značilno, da so njegove sestavine le naravnega izvora in nima nobenih umetnih dodatkov, kar še bolj spodbuja dejstvo, da je smrekovo mazilo za otroke prav tako primerno kot za odrasle.

Izvor smrekovega mazila

Že naši predniki so poznali uporabo smrekove smole, ki je glavna sestavina v smrekovem mazilu. O pozitivnih učinkih smrekove smole so pisali že v Antični Grčiji in Perziji, med ameriškimi Indijanci pa so smrekovo smolo uporabljali za žvečenje, kar bi lahko imenovali tudi prvi žvečilni gumiji. Smrekovo mazilo je bilo (in še vedno je) zelo priljubljeno tudi v skkandinavskih državah, kjer je ogromno smrek. Medtem, ko v skandinavskih državah za pripravo smrekovega mazila uporabljajo smolo iz norveške smreke, pa pri nas temu služi navadna smreka.

V slovenskem prostoru se po ljudskem izročilu pogosto omenja smrekovo mazilo kot pripravek, ki je uporaben za različne težave. Med najbolj znane zagovornike smrekovega mazila spada tudi pater Simon Ašič, zeliščar, ki je v svojih delih omenjal pozitivne učinke smrekove smole. Smrekovemu mazilu so slovenski kmetje, zaradi izrazitega vonja poimenovali ”Smrdljivc”, uporabljali pa so ga za mastitis pri kravah in za zdravljenje različnih ran.

Popularnost smrekovega mazila je v zadnjih letih spet naraslo. Na našem delu Evrope je prvo smrekovo mazilo v taki obliki, kot ga poznamo danes, zasnoval Janez Konc (Ivo Konc) leta 1990 in nastal je Smrekovit. Najprej je to mazilo uporabljal za bolečine v hrbtenici in ko je opazil, da stvar res deluje se je odločil, da bo svoj izdelek delil še med ostale.

Sestava smrekovega mazila

Sestavine v smrekovem mazilu so popolnoma naravne, polovica pa jih je iz ekološke pridelave. Kot namiguje ime je glavna sestavina smrekovega mazila smrekova smola. Čeprav obstajajo dokazi, da so smrekovo smolo ljudje uporabljali že pred 7000 leti, pa še danes vsi zdravilni učinki niso poznani. Smrekova smola je gost in tekoč izloček, ki se iz smreke izloča skozi deblo. Zato ga najdemo na deblu in v notranjosti smreke. Smrekova smola je sestavljena iz 80 različnih organskih spojin in prav kombinacija teh sestavin je odgovorna za zdravilne lastnosti smole. Za pripravke iz smrekove smole so znanstveniki odkrili, da pozitivno vplivali v boju proti različnim bakterijam, pa tudi pri glivičnih obolenjih. Smrekovo mazilo, ki je bilo izdelano na tradicionalen način je bolj pozitivno vplivalo na preležanine in rane.

Poleg smrekove smole je v smrekovem mazilu še vrsta pomožnih sestavin, ki s svojimi pozitivnimi lastnostmi pomagajo pri še boljši učinkovitosti smrekovega mazila. Najprej je tu palmova mast. Palmova mast je zdrava maščoba, ki vsebuje vitamin E in antioksidante, ki se v našem telesu nato pretvorijo v vitamin A. Poleg palmovega, so v smrekovem mazilu tudi ostala rastlinska olja. Bučno olje, ki je značilno na slovenskem in okoliškem predelu je polno različnih vitaminov in maščobnih kislin, med drugim omega 3 in omega 6 in pa sončnično olje. V smrekovem mazilu se najde tudi čebelji vosek, ki ima že sam po sebi veliko zdravilnih lastnosti, kandelila vosek, različne emulgatorje in zgoščevalce in pa eterično olje bora, ki daje smrekovemu mazilu značilen izrazit vonj. Vse sestavine so naravnega izvora in zato še bolj primerne tako za odrasle, kot za otroke. Smrekovo mazilo Smrekovit se lahko pohvali tudi z BIO certifikatom, ki ga prejmejo le izdelki z naravnimi sestavinami.

Uporaba smrekovega mazila

Smrekovo mazilo se lahko uporablja za ogromno različnih težav. Tako mazilo je primerno za zunanjo uporabo in se lahko načeloma uporablja po celem telesu, vključno z obrazom (se pa izogibajte predelom okoli oči).

  • Herpes je nadležna okužba, ki se navadno pojavi ob padcu imunskega sistema. Ko začutite srbečico, mesto okužbe večkrat na dan namažite s smrekovim mazilom.
  • Bolečine v mišicah in sklepih so pogoste težave, ki vsakega doletijo vsaj enkrat, pa naj bo to zaradi kroničnih bolezni, športa, slabe drže ali poškodbe. Bolečine v križu, hrbtu, ramenih ali pa glavobol. Smrekovo mazilo se na predel bolečine vtre večkrat na dan in s svojimi sestavinami mazilo deluje protibolečinsko.
  • Žulji, odrgnine, modrice in zvini. Vse to so površinske poškodbe, h katerim so nagnjeni tako odrasli, otroci pa še bolj. S smrekovim mazilom se odlično zdravi take lahke poškodbe in pomaga, da se na naraven način čimprej pozdravijo. Treba je le biti pozoren, ker je pri bolj resnih poškodbah obisk zdravnika vseeno obvezen.
  • Glivice in bradavice so težave, ki lahko pestijo tako odrasle kot otroke in smrekovo mazilo zaradi svojega protibakterijske lastnosti deluje proti obema. Ker se tako glivice kot bradavice rade širijo je poleg smrekovega mazila potrebna tudi redna higiena in menjavanje nogavic in čevljev, če se pojavljajo na nogah.
  • V toplejših mesecih so piki komarjev in ostalih žuželk nekaj običajnega. Ker je srbenje zelo zoprno in lahko tudi boleče je smrekovo mazilo idealno za blaženje pika. Poleg tega pa lahko s smrekovim mazilom namažete svoje otroke in namesto različnih umetnih pršil na ta način ustvarite preventivno zaščito.