pravljice za otroke

Pravljice so ene prvih zgodb, s katerimi se srečajo otroci. Skrivnostna moč, magičnost in dogodki, zaviti v tančico skrivnosti so tisti, zaradi česar otroci pravljice naravnost obožujejo še preden napravijo prve korake. Pravljice za otroke so nepogrešljive za spletanje tesnejših vezi med otroci in starši, starimi starši ali drugimi, ki jim berejo pravljice že v zgodnjem otroštvu. S pomočjo pravljic otroci razvijajo svojo domišljijo, se poistovetijo z junaki in drugimi liki iz pravljic ter podoživijo napete trenutke, ki so jih spoznali med prebiranjem oz. poslušanjem pravljic.

Kako izbrati ustrezno pravljico glede na starost otroka?

Pravljice za otroke so napisane tako, da se mora otrok v njej soočiti s problemom in ga rešiti, pri tem pa mu na poti stojijo ovire oz. neprijazni liki. Do 3. leta se priporoča branje pravljic, v katerih še ni strašljivih problemov, temveč so zgodbe kratke, jasne in lahko razumljive. Kasneje pridejo v poštev že pravljice o živalih, pravljice naj bodo še zmeraj lahkotne in s srečnim koncem. Predšolski otroci imajo pravljice še posebej radi, vendar je pomembno da še vsebujejo veliko ilustracij. S šestimi ali sedmimi leti pa lahko te že začnejo vključevati zahtevnejšo vsebino, kjer so prisotni temačni boji junakov, kot so npr. izvirne Grimmove pravljice.

pravljice za otroke

Katere so najlepše pravljice za otroke?

Pravljice nimajo roka trajanja, zato lahko otroci brez težav berejo tiste, ki so navduševale že njihove starše. Spodaj je zbranih nekaj pravljic, ki jih poznajo že generacije, seveda pa tem sledijo zmeraj nove, aktualne glede na trenutni čas in prostor.

  • Slovenski literarni junaki

Martin Krpan, Peter Klepec, kralj Matjaž ter Kekec in Mojca so le nekateri od likov, ki jih ponujajo pravljice za otroke, nekatere so nastale tudi po ljudskem izročilu. Junaki se morajo povsod spopasti z nevarnostjo in seveda jo na koncu uspešno premagajo.

  • Slovenske pravljice z živalskimi junaki

Le kdo ne pozna pravljic Kajetana Koviča – črni maček Muri in njegovi prijatelji iz Mačjega mesta, kjer je v kombinaciji zgodb in pesmi opisano slikovito ozračje mesta mačk. Še ena taka je Moj prijatelj Piki Jakob, kjer so opisane številne prigode tega plišastega medvedka. Sapramiška je pravljica Svetlane Makarovič in govori o miški, ki pobegne pred mačko, o mačkah govori še ena pravljica Makarovičeve – Zlata mačja preja, sicer pa so vse pravljice za otroke bogato opremljene z ilustracijami.

pravljice za otroke

  • Grimmove pravljice

Brata Grimm veljata za začetnika zapisovanja pravljic, danes pa so njune pravljice za otroke večne, poznane po vsem svetu. Naj naštejemo samo nekatere: Trnuljčica, Janko in Metka, Rdeča kapica, Motovilka, Sneguljčica, Žabji kralj, Pepelka in mnoge druge.

  • Andersenove pravljice

Tudi Andersen velja za priljubljenega pravljičarja, njegove pravljice pa za brezčasne, ki razveseljujejo otroke širom sveta. Zagotovo ne smemo pozabiti Grdega račka, Kraljične na zrnu graha, Stanovitnega kositrnega  vojaka, Male morske deklice, Cesarjevih novih oblačil in še bi lahko naštevali.

Seveda se tukaj seznam pravljic ne konča. Pomislite samo na Zvezdico Zaspanko, Šiviljo in škarjice, Muco Copatarico, Jurija Murija v Afriki, Sovico Oko, Malega princa in mnoge druge pravljice za otroke, ob katerih so odraščali otroci različnih starosti in ki so burile njihovo domišljijo.