pravljice za lahko noč

Spanje je za otroke izjemnega pomena, da po dnevu, polnem dogodivščin, spet pridobijo energijo za naslednji dan. Za lažje spravljanje otrok v posteljo je priporočljivo ustvariti večerni ritual, ki naj po večerji in umivanju zob vključuje še pravljico za lažje spanje. Pravljice za lahko noč imajo poleg tega, da otroka pripravijo na spanje še mnoge druge prednosti. Kot že omenjeno pomagajo vzpostaviti večerno rutino in pomirijo otroka po celodnevnih dejavnostih in aktivnostih.

Nepogrešljive so tudi zato, ker pomagajo vzpostaviti posebno vez med staršem in otrokom, ki je ključnega pomena za zdrav razvoj otroka.Ob branju ali pripovedovanju pravljic se lahko tudi pogovorijo o vsebini, likih in dogajanju ter tako še poglobijo medsebojno vez. Branje pravljic otroke pripravlja tudi na kasnejše samostojno branje, saj v njih zbudi ljubezen do branja, hkrati s tem pa razvijejo občutek za logično razmišljanje in povezovanje delov zgodbe.

Pravljice za lahko noč so še posebej pomembne za otroke v starosti od enega do treh let, saj je to čas, ko se najbolj razvijajo in rastejo. Zato je pomembno, da so izpostavljeni knjigam, branju, novim besedam in poslušajo njihov zvok ob izgovarjavi. S tem širijo svoj besedni zaklad, hkrati pa razvijajo tudi svoje komunikacijske sposobnosti. Branje jim vliva dodatno samozavest, saj jih uči izražanja svojih misli, čustev in razmišljanj. Najpogosteje so pravljice seveda v pisni obliki, namenjene branju, lahko pa kak večer za spremembo otrok pravljico posluša v zvočni obliki, kjer mu melodičen glas pripovedovalca pomaga, da se še lažje zaziblje v spanje.

 pravljice za lahko noč

Katere so najlepše otroške pravljice za lahko noč?

Veliko je otroških pravljic, ki imajo že v naslovu nakazano, da gre za pravljice pred spanjem. To so pravljice slovenskih in tujih avtorjev, med katerimi najdemo npr. Pikijeve zgodbice za lahko noč, primerne že za otroke od 2. leta starosti. Pravljic za lahko noč z živalskimi liki je veliko:  Slonček gre spat, Lahko noč, gorila, Mala miška, lahko noč, Lahko noč, medvedek Alfi, Lisjaček Tomi gre v posteljo in mnoge druge.

Številne pravljice za lahko noč imajo v naslovu pojme, ki so povezani  s spanjem: Zvezdica zaspanka, Larina zvezdica in pošasti iz sanj, Uspavanka za malega zajčka, Zoki Zajček noče v posteljo. Pogoste so tudi pravljice, kjer glavni junak noče ali ne more zaspati, a mu na koncu vendarle uspe, kar je lahko spodbuda tudi za otroke, ko slišijo to pravljico: Nočem še v posteljo, Pikec sploh še ni utrujen ali npr. Nočem spati sam.

Poleg teh, kjer je spanje omenjeno že v naslovu, pa seveda obstajajo še številne druge svetovno znane pravljice, ob katerih se otroci brez težav zazibajo v spanec. Seveda ne gre brez pravljic bratov Grimm ali Andersenovih pravljic, pa tudi Disneyeve pravljice bodo otroka pred spanjem pomirile in ga pripravile na nočni počitek – Rdeča kapica, Janko in Metka, Palčica, Cesarjeva nova oblačila, Medvedek Pu ali Knjiga o džungli so le nekatere izmed mnogih, ki jih bodo otroci zagotovo hoteli slišati še večkrat.

Pravljice za lahko noč so torej nepogrešljive za uspavanje otrok, s poslušanjem pa se krepi tudi otrokova domišljija in jezikovna spretnost. Pomagajo mu oblikovati pozitiven odnos do knjig že v zgodnjem otroštvu, ki ga nato prenesejo tudi v odrasla leta.