zimske zgodbe za otroke

Zima je najhladnejši letni čas, a za mnoge otroke predstavlja magično obdobje, ko na vrsto pridejo vragolije na snegu, približevanje prazničnega časa pa pomeni tudi zavijanje daril, peko piškotov, pričakovanje novega leta in druge vznemirljive dejavnosti, katerih se mnogi otroci veselijo vse leto. Na to temo obstajajo tudi številne pravljice, slikanice in druge zimske zgodbe za otroke vseh starosti. Te so lahko poučne – npr. otroka seznanijo s tem, kaj je sneg, ali pa opisujejo dogodivščine likov v zgodbah v zimskem času, tako da tudi otrok dobi številne odlične ideje za aktivnosti v zimskem času.

Otroške zgodbe o zimskem času

  •  Številne zimske zgodbe za otroke imajo že v naslovu nakazano, da gre za dogajanje v zimskem času – to so npr. knjige Zimski živžav (Rotraut Susanne Berner), Zimska pesem (Suzanne Barton), Zimski dan (Živa Viviana Doria), Gospa Zima (Živa Viviana Doria), Nekega zimskega dne (Christina Butler), Krtek pozimi (Hana Doskočilová)

zimske zgodbe za otroke

  • V naslovih so velikokrat tudi drugi pojmi, povezani z zimo: Sneženi mož (Raymond Briggs), Rokavička (ukrajinska ljudska pravljica;), Snežinke (Helena Kraljič), Oliverjeve rdeče sani (Paul Kortepeter), Polarni vlak (Chris Van Allsburg).
  • V nekaterih je v naslovu navedena dejavnost, ki se jo opravlja pozimi: Angelina drsa (Katharine Holabird).
  • Zimske zgodbe za otroke so velikokrat posvečene tudi dogajanju ob božiču ter pripravi na praznični čas: Deset božičnih želja (Claire Freedman), Prav poseben božič (Christina Butler), Vesel božič, Mandi (Brigitte Weninger), Želim si postati božično drevo (Colleen Monroe), Božično drevo (H. C Andersen), Dvanajst daril za Božička (Mauri Kunnas).

Nekoč precej hladne zime z veliko snega so ljudi prisilile v zaprte prostore v toplino doma, kjer so prebirali knjige in se družili z najbližjimi. Danes so zime veliko bolj mile, zato lahko starši otroku zimski čas približajo preko knjig s to tematiko in skupaj z njim tudi s pripovedovanjem lastnih zgodb podoživljajo čase, ko je zima resnično pokazala svoje zobe. Zimske zgodbe za otroke s svojo tematiko pomagajo otroku na eni strani bolje razumeti oz. spoznati zimo kot letni čas, na drugi strani pa ustvarijo pričakovanje tega posebnega dela leta z božičnimi prazniki. Zato si je lepo vzeti čas in otroku tudi skozi knjigo približati to čarobno obdobje.