najbolj brane otroške knjige

Knjiga ima že v najzgodnejšem obdobju razvoja otroka mnogo pozitivnih vplivov, ki se z leti samo še povečujejo. Za starša je izziv, kako otroku približati branje in knjige, da jih bo vzljubil, med poplavo knjig pa še večji izziv predstavlja izbira kakovostne otroške knjige. Za najbolj brane otroške knjige velja, da so tako vsebinsko kot vizualno privlačne, otroci se z liki v knjigah lahko poistovetijo ter potegnejo vzporednice med dogajanjem v knjigi z dogajanjem v realnem življenju.

Kateri pa so še drugi pokazatelji kvalitetne otroške knjige? Izjemno vlogo igra platnica knjige – zadeti mora bistvo, ki ga sporoča otroška knjiga, nič manj pomembne pa niso niti ilustracije znotraj knjige, ki morajo biti barvite in razgibane, saj tudi te pripovedujejo zgodbo.

Glavni del predstavlja seveda zgodba – najbolj brane otroške knjige imajo učinkovito oblikovano zgodbo, ki ima jasen problem in zaplet, ki vodi do težave in presenečenja ter končno rešitev, s katero se razplete zgodba. Pomembno je, da ima ta neko sporočilo, saj to otroški knjigi doda vrednost. Za lažje otroško branje sta nezanemarljiva tudi velikost in format knjige in ustrezno razmerje med dolžino besedila v knjigi, številom strani in podpornih ilustracij.

najbolj brane otroške knjige

In kaj otroci najraje berejo?

Med najbolj brane otroške knjige zagotovo sodijo klasične otroške zgodbe, ki so na bralnem seznamu otrok že več desetletij. Le kdo ne pozna zgodb Svetlane Makarovič kot so Sapramiška, Pekarna Mišmaš ali Kosovirja na leteči žlici ali nekoliko starejših zgodb Franceta Bevka – Grivarjevi otroci, Pastirci, Pestrna, Lukec in njegov škorec in znameniti Peter Klepec. Med klasike, ki so še danes najbolj brane, zagotovo sodi tudi Pedenjped Nika Grafenauerja in mnogi drugi naslovi kot so Maček Muri, Muca Copatarica, Moj dežnik je lahko balon, Kdo je napravil Vidku srajčico itd. Tudi Desa Muckz  zbirko knjig o Anici (npr. Anica in Jakob, Anica in zajček, Anica in počitnice) navdušuje otroke z duhovitimi opisi prigod deklice Anice, nepozabni pa so še Butalci Frana Milčinskega in mnoge druge zgodbe, ki veljajo za najbolj brane otroške knjige-

Otroci seveda uživajo tudi ob branju in poslušanju zgodb tujih avtorjev – Matilda, Pika nogavička, Mali princ in Zverjasec so le nekateri od likov, ki so otrokom še posebej pri srcu. Nekoliko starejše otroke pa že pritegnejo kompleksnejše zgodbe kot so tiste o čarovniku Harryju Potterju in drugih fantazijskih bitjih. Pestra paleta otroških knjig danes omogoča, da vsak otrok najde tako, ki mu bo resnično všeč in s pomočjo katere mu bodo starši lahko približali branje kot dejavnost, ki bogati njegovo domišljijo in ga pomaga pripraviti na življenje.