Tempo današnjega časa je vse hitrejši, posledično imamo vse manj prostega časa – včasih tudi za druženje s svojimi otroki. Zato je še toliko pomembneje, da se z njimi intenzivneje ukvarjamo v času, ko nimamo drugih obveznosti. Prav tako pa je pomembno, da je za otroke v času, ko staršev ni doma, ustrezno poskrbljeno. Če nimamo v bližini zlate babice je ena od možnosti ta, da otroka damo v vrtec. Po drugi strani pa varstvo otrok neredko potrebujemo tudi v poznem popoldanskem času, kdaj pa kdaj pa tudi zvečer.

K sreči so nam na voljo tudi izkušene varuške, ki jih lahko najdemo tudi s pomočjo spleta. Še preden pobrskamo po spletu, pa za mnenje ali priporočila vprašamo svoje prijatelje, znance in sorodnike. Če je kdo od njih imel dobro izkušnjo z varuško, nam jo lahko seveda priporoči.

Ste starši ali varuška?

Varstvo otrok je storitev, ki nagovarja tako starše kot tudi varuške. Ne glede na to, ali ste starš, ki potrebuje dobro in zanesljivo varstvo svojega otroka, ali varuška z dolgoletnimi izkušnjami, vam je storitev na voljo na spletu. Na strani lahko oddate oglas in s pomočjo opisanih potreb nagovorite ustrezne varuške,  in pričakate sporočila varušk, ki ponujajo varstvo otrok.

Starši med brskanjem po oglasih temeljito preverite profil in več informacij o varuški. Ob izmenjavi sporočil boste tako lahko veliko lažje primerjali posamezne ponudbe. Pomembno je tudi to, da ugotovite, katere dneve ima varuška na voljo za varstvo otrok.

Osebno spoznavanje varuške

Preden se starši dogovorijo za termin varstva svojih otrok, morajo varuško dobro spoznati tudi osebno. Če ste v tem hipu v vlogi varuške, torej ponujate storitev varstvo otrok, ste se najverjetneje na spletu ali pa kje drugje že uspešno predstavili. V nasprotnem primeru pa vas takšna predstavitev še čaka.

Najpomembneje je, da vam je kot varuški popolnoma jasno, zakaj želite delati na tem področju, kaj imate pri svojem delu najraje, kakšne so vaše izkušnje, ste v preteklosti že kdaj opravljali podobno delo, ali imate priporočila, kakšna je vaša izobrazba ter podobno. Vse to bodo zagotovo od vas želeli izvedeti tudi starši.

Najpogostejša vprašanja, ki vam jih lahko postavijo kot varuški oziroma varuhu otrok

Starši so pri izbiri varuške oziroma varuha otrok vse zahtevnejši, zato bodite pripravljeni tudi na številna dodatna vprašanja. Najpomembneje pa je, da se že na spletu predstavite dovolj učinkovito in da v svoj oglas podate resnične pa tudi preverljive podatke.

Izjemna prednost varuške je iznajdljivost. V povezavi s tem bi vas starši lahko na primer vprašali, kako bi odreagirali, če bi se otrok pričel jokati ali vas izsiljevati, kako bi otroka, ki noče zaspati, uspavali. Pogosta vprašanja so še: kako izgleda vaš tipičen dan varstva, kaj z otroki najraje počnete, kako bi otroka motivirali, če bi bil nemiren, koliko računate za eno uro varstva ali ceno na mesec, oziroma kakšno plačilo pričakujete.

Starši navadno pri izbiri varuške poslušajo svoje srce

Starši vam bodo praviloma ponudili dovolj časa, da se jim kot varuška ali varuh njihovih otrok dobro predstavite. Če bodo imeli ob prvem srečanju z vami dovolj pozitivne občutke ter se jim boste zdeli primerni za njihovo družino, bo delo skorajda zagotovo vaše.