Vprašanje, zakaj dojenček joka med hranjenjem, si kdaj pa kdaj postavi prav vsaka mamica, saj ji dojenčkov jok pogosto predstavlja kar stresen dogodek – še posebej, če ga ne zmore hitro in za dlje časa potolažiti. Vzrokov, zakaj dojenček joka med hranjenjem, je lahko res veliko, mi pa se bomo v prispevku dotaknili najpogostejših.

Hranjenje, spanje in bližina mamice so stvari, ki jih vsak dojenček potrebuje, da se lahko kar najbolje razvija tako telesno kot duševno. Vsaka mama si želi, da bi bil njen otrok zadovoljen in da bi njegove potrebe znala zadovoljevati. To ji narekuje že narava sama po sebi, zato je lahko še toliko bolj šokirana in razočarana, kadar ugotovi, da dojenčkovega joka ne zna vedno takoj umiriti. Še posebej jo zna mučiti vprašanje, zakaj dojenček joka med hranjenjem, saj je hranjenje vendar ena od najosnovnejših potreb, ki dojenčka največkrat pomirijo, ne pa razdražijo.

Vzroki, zakaj dojenček joka med hranjenjem

Dojenčki imajo nekje do tretjega meseca starosti lahko kar pogoste prebavne težave, saj se njihovo črevesje šele privaja na svojo funkcijo. To lahko privede tudi do tega, da ga med hranjenjem zvija in boli v trebuščku, čuti močne krče, se zvija, krči nogice in krčevito joka. V takem stanju bo seveda le težko jedel, zato je dobro najprej počakati, da naval krčkov vsaj malce pojenja. Lahko mu pomagate z nežno masažo trebuščka ali tako, da ga na roki obrnete na trebuh in ga trepljate po ritki. Ko se malce umiri, ga poskusite nahraniti ponovno.

Če se sprašujete, zakaj dojenček joka med hranjenjem, je vzroke za to dobro iskati tudi v morebitnem slabšem počutju ali dojenčkovi bolezni. Morda ima zamašen nos, vnetje v ustni votlini ali v ušesu, mu izraščajo zobki … Zlasti pri slednjem lahko dojenčku pomagate sami, na primer tako, da mu, kadar je res hudo, dlesni namažete s posebno kremo, ki jo dobite v lekarni. Takšna krema deluje takoj in dojenčka tudi takoj pomiri. V kolikor menite, da so vzroki, zakaj dojenček joka med hranjenjem, drugje, na primer v vnetju ali drugih resnejših zdravstvenih težavah, pa ne čakajte, ampak se naročite na pregled pri pediatru. Če ima dojenček zamašen nos, mu ga redno čistite in/ali izpirajte, da bo imel ves čas nemoten dotok svežega zraka.

Dojenček lahko med hranjenjem joka tudi zaradi neustreznega položaja. Hranite ga lahko leže ali v polsedečem položaju, lahko leži na hrbtu ali na boku … Morda pa kar naenkrat ob hranjenju potrebuje še malce zibanja ali celo nošenja. Nič ni najbolj pravilno in nič ni napačno. In če se dojenček šele ob nošenju pomiri, tudi če ga medtem hranite, ni to prav nič narobe in ne zaradi tega bo se razvadil.

Odgovor na vprašanje, zakaj dojenček joka med hranjenjem, je lahko tudi ta, da je preprosto preveč zaspan, da bi še jedel, hkrati pa se ne zmore sam umiriti. Dojenčke sesanje načeloma hitro umiri in uspava, včasih pa se vseeno zgodi, da so tako prečuti, da težko zaspijo. Takrat ga skušajte uspavati na drugačen način, saj ne bo prav nič narobe, če bo enkrat en obrok preskočil. Tako ali tako mu boste hrano spet ponudili takoj, ko se zbudi.

Ste morda pomislili, da dojenček med hranjenjem joka zato, ker pač ni več lačen? Res je, dojenčke je treba hraniti zelo pogosto, a včasih bodo svoje nestrinjanje ob poskusu hranjenja izrazili z jokom.

In še en odgovor na to, zakaj dojenček joka med hranjenjem: preveč dražljajev! Dojenčki med hranjenjem največkrat potrebujejo mir, nežne zvoke ali tišino, svetloba pa je najboljša, če je nekoliko pritajena.

Dojenčka hranite po steklenički? Preverite še naslednje

Če dojenčka hranite z adaptiranim mlekom, pa vsekakor velja preveriti še nekaj morebitnih vzrokov, zakaj dojenček joka med hranjenjem. Morda mu mleko, ki ga dobiva, ni všeč. Mamice pogosto zamenjajo kar nekaj različnih mlečnih formul, da ugotovijo, katera njegovemu otroku najbolj odgovarja. Morda pa ima dojenček težave s tem, da prek cuclja le težko dobiva mleko? V tem primeru cucelj zamenjajte in izberite takšnega z dvema luknjama, da bo dotok mleka večji.

Med vzroke, zakaj dojenček joka med hranjenjem, bi zagotovo lahko dodali še kakšnega. Seveda je vsaka skrb mamice več kot razumljiva, zato je dobro, da se o teh vprašanjih posvetuje tudi s pediatrom ali kakšnim drugim strokovnjakom s tega področja.

Dojenčki imajo najrazličnejša obdobja in zelo pogosto se izkaže, da jok med hranjenjem dolgoročno ne pomeni nič groznega, v tistih trenutkih pa je seveda lahko zelo težko tako za dojenčka kot mamico, ki se ob joku počuti nemočno, morda celo nesposobno poskrbeti za svojega potomca. Da bi torej ugotovili, zakaj dojenček joka med hranjenjem, svetujemo, da pod drobnogled vzamete različne morebitne vzroke za to in jih postopoma izločate. Zaupajte pa seveda tudi svojemu materinskemu čutu, ki vam bo kaj hitro povedal, kaj vašemu dojenčku ustreza bolj in kaj manj.