Prsna črpalka

Doječe mamice se pogosto sprašujejo, katera je prepovedana hrana med dojenjem, saj bi rade svojemu otroku ponudile najbolje, kar le lahko. Naj vas že na začetku potolažimo, da lahko doječa mamica uživa vse tisto, kar tako ona kot dojenček dobro prenašata, vseeno pa obstaja seznam nekoliko bolj problematičnih živil.

Prepovedana hrana med dojenjem – različna stališča

Če bi vprašali kakšno starejšo patronažno medicinsko sestro ali pa kakšno od naših babic, bi vam kaj hitro naštela, kaj vse je med dojenjem prepovedano, na primer uživanje surove zelenjave, češ da to pri dojenčkih povzroča kolike. Sodobnejša stališča pa so nekoliko drugačna, saj tako svetovna zdravstvena organizacija kot vse več pediatrov meni, da prehrana doječe matere na kolike ne vpliva, saj da jih imajo lahko tudi dojenčki, ki se hranijo izključno z adaptiranim mlekom. Prepovedana hrana med dojenjem je dandanes torej le še nekakšen mit, je pa vseeno dobro, da imamo tudi do sodobnejših stališč vsaj nekaj distance. Poglejmo, zakaj.

Jeste lahko vse, kar oba z dojenčkom dobro prenašata, ampak …

Ženska se mora že vse od načrtovanja nosečnosti prehranjevati raznoliko in uravnoteženo, kar pomeni, da mora imeti pester jedilnik, ki vsebuje vsa hranila za kar najboljši razvoj dojenčka. To je dolgoročna naložba, pri kateri gre za tako imenovano presnovno programiranje, ki je pomembno za otrokovo zdravje tudi, ko ta že odraste. Drži pa tudi, da so nekateri dojenčki občutljivejši od drugih in določenih živil ne prenašajo dobro, zato je dobro, da mamica redno opazuje, kako se njen dojenček odziva na določena živila. Morda ga napenja, ga boli trebušček ali pa dobi izpuščaje. To so znaki, da je določena hrana zanj lahko res prepovedana hrana med dojenjem.

Glede na to lahko živila, ki so nekoliko problematična (oziroma so tako imenovana prepovedana hrana med dojenjem), razdelimo na živila, ki napenjajo, tista, ki so kisla, in tista z ostrimi okusi. Doječa mamica naj bo torej nekoliko previdnejša pri uživanju kapusnic (zelje), čebule in česna, stročnic, agrumov, ananasa, kivija, jagod, čilija in podobnih živil. Če ugotovite, da katero od živil dojenčku ne odgovarja (dobi izpuščaje), ga nekaj časa ne uživajte, čez par tednov pa poskusite znova, saj lahko takšna nestrpnost na živilo kmalu izgine.

Nekoliko splošneje prepovedana hrana med dojenjem pa so zagotovo tudi gobe (težko prebavljive), siri s plesnijo (lahko sproščajo toksine), vsa surova oziroma premalo toplotno obdelana živila živalskega izvora, kot so mleko, jajca, tatarski biftek, suši, tiramisu, suhe mesnine (morebitna vsebnost bakterij, virusov, parazitov), jetrca (vsebujejo težke kovine), školjke in morski sadeži, sladke pijače in sladkarije, zelo slana živila, živila s transmaščobami, ocvrta živila, alkohol … Doječa mamica naj se tem živilom izogiba, seveda pa si lahko še vedno privošči kozarec vina, skodelico ali dve kave na dan in kakšen posladek. Najbolj pa mora biti pozorna na to, da bo zaužila res dobro toplotno obdelana živila živalskega izvora, saj lahko v nasprotnem primeru tvega resno okužbo ali zastrupitev (salmonela, toksoplazmoza). Naše mnenje je, da je prav zadnje najbolj prepovedana hrana med dojenjem.

Pet do šest obrokov na dan in veliko tekočine

Če vas torej zanima, katera je prepovedana hrana med dojenjem, boste od različnih ljudi najverjetneje dobili različne odgovore. Časi in smernice se seveda spreminjajo, mi pa vam svetujemo, da poslušate sebe in svojega otroka. Z opazovanjem boste najlažje ocenili, ali mu katero živilo morda ne odgovarja. Jejte zlasti zdravo, raznoliko in vse vrste živil, od svežega sadja in zelenjave, do mesa in mesnih ter mlečnih izdelkov, ne pozabite na žitarice, morske ribe, kakovostna olja, jajca in stročnice …

Skratka, skrbite za uravnoteženo prehrano, pet do šest obrokov dnevno in zadostne količine tekočine (voda, nesladkan čaj). Seznam živil, ki veljajo za nekoliko spornejša, pa le imejte ves čas nekje v bližini.