Ste vedeli, da so slovenske pravljice za otroke res čudovito branje, ki se hitro vtisne v majhne glavice ter v njih ostane vse življenje? Pozabite torej na svetovno znane pravljice, kot so tiste o Rdeči kapici, Sneguljčici in Treh prašičkih, in se raje podajte v skrivnosten svet slovenskih pravljic, ki tako nam kot otrokom dajejo krasna in globoka sporočila.

Zagotovo tudi vi poznate kakšne slovenske pravljice za otroke, pa morda sploh ne veste, da so slovenske. Zato smo pripravili seznam najlepših slovenskih pravljic, ki vam nudi kar nekaj idej za prijetno in domišljije polno preživljanje časa s svojimi najmlajšimi ali pa umirjeno popotnico za miren spanec.

Čudovite slovenske pravljice za otroke po našem izboru

  • Zlata ptica je ljudska pravljica, v kateri se trije kraljevi sinovi podajo v lov na ptico, ki z grajskega vrta krade zlata jabolka. Pripoved, polna zapletov, se seveda konča s poplačano dobrosrčnostjo.
  • Muca Copatarica (Ela Peroci) spada med slovenske pravljice za otroke, ki pritegne različno stare malčke. Pripoveduje namreč o vsakdanjih stvareh, ki jih otroci doživljajo na poseben način.
  • Šivilja in škarjice je pravljica Dragotina Ketteja in govori o revni deklici Bogdanki. Ta kot šivilja živi na gradu, njeno življenje pa se obrne na glavo, ko ji ptica uresniči željo po tem, da bi njene škarjice rezale same od sebe.
  • Kdo je napravil Vidku srajčico (Fran Levstik) zagotovo spada med zelo priljubljene slovenske pravljice za otroke. Govori o Vidku, ki mu mama ne more zašiti nove srajčke, zato mu na pomoč priskočijo živalski prijatelji.
  • Pravljico Zvezdica Zaspanka je napisal Frane Milčinski Ježek in je zagotovo ena najuspešnejših pravljic, lutkovnih in radijskih iger. Njen nauk je, da z dobroto premagamo zlo.
  • Sapramiška (Svetlana Makarovič) je pravljica o miški, ki v dar dobi tri lešnike, a z njimi nima sreče.
  • Maček Muri je pravljica Kajetana Koviča, ki prikazuje mačje mesto. Glavnemu junaku se v mestu pridružijo še preostali liki, zvečer pa vse vtise strne v Mačjo knjigo.
  • Mojca Pokrajculja je koroška pripovedka in spada med ljudske slovenske pravljice za otroke. Začne se s pometanjem hiše, pri katerem Mojca najde krajcar in si z njim kupi piskrček. Dobra deklica vanj sprejme živali, a se zaplete, ko lisica poliže ves med.

To so le nekatere priljubljene slovenske pravljice za otroke, ki nosijo nauke o tem, kako se dobrota, ljubezen in čisto srce na koncu poplačajo. Pravljice lahko otrokom seveda tudi interpretiramo in se z njimi pogovarjamo o vsebini. Večina pravljic za otroke vsebuje težave, ovire in tudi neprijazne like, a imajo v glavnem srečni konec.

Najmlajšim otrokom beremo preproste, kratke slovenske pravljice za otroke, potem jim v pravljicah predstavimo tudi živali, nekoliko starejšim pa tudi bolj zapletena sporočila, ki jih pravljice prinašajo. V vsakem primeru gre za pomemben prispevek k razvoju otroka, ne le na bralnem področju, zato svetujemo, da tudi vi svojim otrokom pogosto berete pravljice in jih na ta način popeljete v čudovit domišljijski svet.