Iščete idejo za kakšen družinski izlet, na lep poletni sončen dan? Potem je Rakov Škocjan zanimiv izlet z otroci, kjer se boste lahko oddahnili v senci prečudovitih starih hrastov in ostalih lepih zanimivosti, ki jih ponuja. Obisk je primeren celo leto in za vse otroke, predšolske ali šolske, in za dojenčke v nosilkah. Dobro se je izogibate kakšnih vozičkov, saj ne boste imeli možnosti vstopa zaradi večjih kamnov, lahko pa se z njimi sprehodite po makadamski cesti. Poskrbite tudi za dobro opremo sebe in otrok, čeprav ni pot zahtevna je še vedno priporočljivo imeti bolj športno obutev, predvsem pri vstopu v Tkalce jamo, da se izognete nezaželenih žuljev zaradi velikih kamnov.

Rakov Škocjan se nahaja med Cerkniškem ter Planinskem polju in je prelepa kraška dolina, ki jo je izoblikovala reka Rak, katera izvira iz Zelških jam in ponikne v Tkalci jami. Ta kraška dolina je nastala zardi udiranja in rušenja kraške jame in je dolga kar 2,5 kilometra. Ob obisku boste po naravoslovni učni poti videli tudi polno zanimivih kraških pojavov. V vsakem letnem času je obisk malo drugačen zaradi nihanja vodne gladine reke Rak. Ta prečudoviti kraj je obiskal tudi slovenski bloger, popotnik, fotograf in podjetnik Tomaž Gorec. Na svojem blogu ima objavljen prelep članek katerega si lahko preberete in prav tako je objavil video na svoj YouTube kanal. Če želite si lahko ogledate še video, saj si je vedno lažje vizualno predstavljati določene zadeve.

Kako lahko pridemo do njegove lokacije?

Na Rakov Škocjan se lahko pride zelo hitro in enostavno, zato vam bomo postopoma opisali pot, da boste vedeli kam približno zaviti. Torej, ko boste zapuščali avtocesto Ljubljana- Koper, zapeljite na izvoz Unec, ki je majhna vas v kateri se ne boste mogli zgubiti. Čez celo vasico vas bodo vodile oznake za Rakov Škocjan, vse do makadamske ceste po kateri pridete do table v bližini Velikega naravnega mostu. Približno en kilometer naprej vas bo čakal Hotel Rakov Škocjan, kjer je tudi parkirišče in je popolnoma brezplačno. Tudi vstop v sam Rakov Škocjan je brezplačen.

Opis naravoslovne poti po Rakovem Škocjanu

Med naravoslovno potjo Rakov Škocjan se boste skupaj z družino lepo povezali in naredili veliko lepih spominov, zato ne pozabite sabo vzeti še kakšen fotoaparat ali telefon, da boste naredili kakšno lepo fotografijo in jo tudi komu poslali.

Naravoslovna pot Rakov Škocjan se začne na makadamski cesti, kjer smo parkirali svoj avto in se spušča naprej vse do reke Rak. Če ste dovolj drzni se lahko tukaj malo ohladite in kopate, čeprav je voda kar hladna, ali pa si le namočite stopala. Od reke naprej se spet vrnemo na makadamsko cesto in nadaljujemo pot do Malega naravnega mostu in Zelške jame. To je tudi ena od lepi postojank za kakšno lepo fotografijo in počitek. Če to obiščemo v poletnih suhih dneh nam bo nivo vode mogoče omogočil spust do vhoda v Zelške jame, kjer lahko na stenah vidimo razno rastlinje. Čez dan priteče čez to jamo reka Rak in prinese vodo vse iz Cerkniškega jezera, ko pa ponikne se ta spet pokaže nekaj sto metrov nazaj tam kjer smo imeli prvo postojanko ter se malo osvežili.

Ko smo si vse ogledali in poslikali se vrnemo nazaj k hotelu Rakov Škocjan in si privoščimo kakšno dobro malico. Če imajo vaši otroci še kaj energijo jo lahko porabijo na igralih ali  pri nadaljevanju poti do Velikega naravnega mostu. Po vsej verjetnosti bodo otroci že preveč utrujeni za nadaljevanje poti peš, zato se lahko do tja odpeljete z avtom do naslednjega parkirišča. Od parkirišča naprej vas čaka deset minutna hoja po pešpoti, ki zna biti na vsake toliko časa kar ozka. Ko pridemo do Velikega naravnega mostu vas čaka še cerkvica svetega Kocijana do katere je  tudi približno deset minut hoje. In tako je naš izlet na Rakov Škocjan končan. Seveda, če menite, da vaši otroci niso zmožni take hoje in napora se lahko skozi Rakov Škocjan zapeljete z avtom po cesti, ki je speljana med glavnimi znamenitostmi. Sami veste koliko je vaš otrok zmožen, nikakor pa ga ne silite v to kar ne želi, saj potem ne bo užival v svojem izletu.

Če še niste si oglejte video Tomaža Gorca, ki je lepo posnel Rakov Škocjan. Obiskal je še mnogo drugih slovenskih krajev in za vsakega posnel, ter napisal lep prispevek. Mogoče vam bodo njegove objave pomagale poiskati primerno lokacijo za naslednji izlet. Dobro je, da se na vsake toliko časa odpravimo kam skupaj z družino in naredimo nekaj lepih spominov. Tudi ob deževnih dnevih se lahko kam odpravite, saj imamo v Sloveniji na voljo veliko lepih turističnih točk, le pozanimati se je treba malo. Če ne pa se lahko gremo v kakšne toplice ali na sladoled v bližnjo slaščičarno, saj so otroci ponavadi že z majhnim zadovoljni. Uživajte z svojimi najmlajšimi dokler lahko, saj čas tako hitro mine in kaj hitro zrastejo v odrasle.