Otroški voziček

Veliko staršev že pred rojstvom otroka razmišlja kakšen otroški voziček bi kupili, kar pa je vse prej kot lahka odločitev. Na trgu je ogromno otroških vozičkov, ki imajo različne prednosti in slabosti, zato je nakup vozička, ki ni vsakdanja stvar, lahko zelo stresno opravilo. Treba se je res dobro pozanimati, da bo otroški voziček imel vse funkcije, ki si jih želite, pa seveda, da bo za vašega otroka udoben in varen. V nadaljevanju smo zbrali nekaj pomembnih informacij, ki vam bodo zagotovo pomagale pri pravilni izbiri vozička za vašega malčka.

Vrste otroških vozičkov

Otroški vozički se glede na funkcionalnost generalno delijo na tri vrste vozičkov. Najbolj enostaven je voziček 1v1, ki je zgolj otroški voziček, potem je tu voziček 2v1, ki ima poleg športnega sedeža še košaro in pa voziček 3v1, kjer je dodan še otroški avtosedež oz. lupinica.

Otroški voziček 1v1

Pri vozičku 1v1 gre zgolj za ogrodje in košaro za novorojenčka ali športni sedež. Vrsta košare oz. sedeža je odvisna od modela. Tu je vključen samo en sedež, kot to namiguje že ime. Pri nekaterih takih vozičkih se lahko po potrebi dokupi dodatne košare, vendar v primeru, da želite voziček uporabljati dalj časa, se bolj priporoča voziček, ki ima vključenih več sedežev.

Otroški voziček 2v1

Pri otroškem vozičku 2v1, je poleg ogrodja in športnega sedeža dodana še košaro za novorojenčka. To pomeni, da z nakupom enega vozička prejmete dva. Tak voziček bo dalj časa v uporabi, saj ga boste lahko uporabljali takoj po rojstvu, ko mora biti košara za novorojenčka ravna, pa tudi kasneje, ko bo otrok že sedel.

Otroški voziček 3v1

Med najbolj popularnimi je voziček 3v1. Tu je poleg dveh sedežev, za novorojenčka in za sedečega otroka, vključena še lupinica za avto. Prva prednost takega otroškega vozička je to, da za namestitev sedeža ne boste potrebovali kupovati dodatnih adapterjev ali pa iskati avtosedeža, ki se bi prilegal ogrodju vozička, nakup takega kompleta pa se izplača tudi cenovno.

Košare za voziček

Na ogrodje otroškega vozička se lahko glede na model pritrdi več košar in vsaka ima svoje lastnosti. Košare naj ne bodo preveč težke, saj boste vsaj nekajkrat košaro tudi sami nosili in teža košare z dojenčkom notri je lahko hitro zelo velika. Dobrodošla je možnost, da lahko košara gleda naprej ali proti vam, ne le zaradi pogleda, ampak tudi zaradi sonca ali dežja.

Najprej je tu košara za novorojenčka, ki mora biti ravna in večja, da bo dovolj velika tudi takrat, ko bo otrok nekoliko zrastel. Poleg tega imajo nekatere košare tudi možnost dviga, ki pride v poštev, če se otrok že zgodaj začne zavedati okolice. Športni sedež naj ima nastavljivo naslonjalo, ki ga prilagajate glede na otrokovo stanje. Poleg tega se ne bojte, če je sedež večji, saj otrok hitro zraste in nikakor ni dobro, če je sedež otroku premajhen. Poleg varnostnih pasov je dobrodošlo še sprednje varovalo, ki naj bo snemljivo. Otrok naj bo v sedežu vedno privezan, saj se lahko hitro izmuzne in se poškoduje.

Lastnosti ogrodja otroškega vozička

Ogrodje naj bo izdelano iz lahkega in trdnega materiala, kot je aluminij. S tem bo zaviranje in vodljivost vozička lažja, poleg tega pa bo zlaganje in pospravljanje v prtljažnik mala malica. Že pred nakupom se prepričajte, da je zlaganje in odpiranje lahko opravilo, ki bi ga lahko naredili z eno roko, pa tudi bodite pozorni, da ga lahko brez problema dvignete.

Čeprav je verjetno za marsikaterega kupca vozička še prezgodaj, se je že pri nakupu dobro vprašati po kakšnem terenu boste vozili. To potem vpliva na to, ali bo otroški voziček trikolesnik ali štirikolesnik. Medtem, ko je štirikolesnik stabilnejši in bolj udoben zaradi vzmetenega sprednjega dela, se vse več staršev odloča za trikolesnik. Trikolesniki so načeloma lažji in bolj okretni. Primerni so za vožnjo po mestu, kot tudi za vožnjo po neurejenih površinah. Dobro je preveriti, da so kolesa čim večja in pa, da ima otroški voziček dobre vzmeti, kar močno pripomore k udobju in varnosti otroka.

Dodatna oprema pri otroškem vozičku

Tako kot pri avtomobilu, lahko tudi za otroški voziček dobite vrsto dodatne opreme. Sem pride v poštev torba za vaše in dojenčkove stvari, marela, dežna prevleka, komarnik… Najbolje je, če je čim več opreme že vključeno k otroškemu vozičku, v najslabšem primeru pa kasneje dokupite stvari, ki jih boste pogrešali. Najbolj pomembno je, da bo otrok zavarovan pred soncem, dežjem in živalmi, pa da mu ne bo preveč vroče oz. mrzlo, ko boste na sprehodu.

Cena otroškega vozička

Cene otroških vozičkov se gibljejo od manj kot 100 € pa vse do več sto evrov. Treba se je zavedati, da bo otroški voziček pomemben del otrokovega odraščanja in zato je pomembno, da mu bo vsakič, ko bo v vozičku udobno in bo notri varen. Morda na prvi pogled cene zdijo visoke, ampak boljše karakteristike, kvalitetnejši materiali in možnost nadgradnje opravičujejo višjo ceno.

Ker se morate sami prepričati o različnih ponudbah otroških vozičkov, si na spletni strani ceneje.si oglejte veliko izbiro otroških vozičkov, kjer boste zagotovo našli otroški voziček, ki bo ustrezal vsem vašim željam in potrebam.