dojenček ne spi

Dojenček ne spi v resnici samo takrat, če je bilo med nosečnostjo ali med prodom in takoj po njem nekaj zelo narobe in ima trebušne krče ter zaradi tega nekaj mesecev ne spi. Vendar so to dokaj redki primeri. Bolj pogosto starši le mislijo, da njihov dojenček ne spi in zaradi neznanja dejansko njegov spanec celo motijo. Ko starši menijo, da njihov novorojenček ne spi, zdravniki svetujejo, da se raje prej poučijo, kako otrok do tretjega oziroma četrtega meseca sploh spi in kako prepoznajo, da je v tem stanju?

Kako je mogoče, da dojenček ne spi?

Nekateri starši menijo, da njihov dojenček ne spi. Pri tem pa se ne pozanimajo, kako dejansko dojenček spi in ne vedo, da njegovo spanje ni podobno spanju odraslega človeka. Dojenčku je njegovo naravno spanje prirojeno. Dojenček ima namreč do tretjega ali četrtega meseca tudi daljše aktivno spanje, kar pomeni, da je med spanjem dokaj aktiven za razliko od odrasle osebe.

dojenček ne spi

Odraslemu se zdi, da dojenček ne spi zato, ker ima dve fazi spanja in spi aktivno ter globoko. Aktivna faza spanja se imenuje REM, kratica pa izhaja iz angleškega izraza Rapid eye movement. To je faza, ki jo poznamo tudi pri odraslih osebah in se zdi, da novorojenček ne spi, ker se mu pod vekami premikajo oči, diha lahko neenakomerno in hitro, premika roke in noge, joka med spanjem ali ima izraz na obrazu, kot bi se smejal, spušča neobičajne glasove in podobno. Takrat mu tudi srce ne bije vedno v enakem ritmu. To starše zavede. Ugotovite v nadaljevanju, zakaj.

REM spanje

To je plitko spanje, vendar otrok do 4. meseca starosti dejansko takrat spi, narava pa ga je ustvarila tako, da se lahko med tem plitkim spanjem hitro odzove in pokliče starše, če je v nevarnosti. Gre za fazo spanja, ki varuje otroka pred zunanjimi nevarnostmi in tudi pred nenadno smrtjo v zibki.

Ta način spanja pri tako majhnem otroku predstavlja kar polovico časa, ko spi in staršem se zdi, da dojenček ne spi, vendar to ni res. Starši lahko naredijo veliko napako, da otroka takrat med spanjem motijo. Pediatri svetujejo, da je otroka treba pustiti na miru tudi, če zajoka, ker se to dogaja med spanjem.

Celoten cikel spanja traja približno 50 minut in se večkrat ponovi, vendar med prehodom iz plitkega spanja v globoko ni kratkega prebujanja, ki ga poznamo v kasnejšem obdobju razvoja otroka in pri odraslih osebah. Zato se večkrat zdi, da dojenček ne spi.

novorojenček ne spi

NREM globoko spanje

Polovico spanja je dojenček v fazi NREM, kar izhaja iz angleške besede Non rapid eye movement, ker pomeni, da dojenček ne premika zrkel pod vekami in da spi zelo globoko. To je faza, za katero starši menijo, da otrok res spi. A je to le polovica cikla spanja otroka do četrtega meseca. Ta faza je izjemno pomembna za otrokov razvoj. V tej fazi otrok skoraj ne diha, se ne premika in ne spušča glasov ter zvokov.

Če se vam zdi, da vaš dojenček ne spi, poem ste to fazo gotovo opazili, ker dejansko zgleda, da res spi. Ta faza tudi poteka v treh nivojih. Običajno jih ne opazimo. Te nivoje so zmerili znanstveniki tako, da so ljudi priklopili na aparate za merjenje možganskih valov, ki povedo, v kateri fazi zavedanja je človek in koliko časa.

V fazi NREM pri dojenčku, kot pri odrasli osebi, se sproščajo pomembni hormoni za rast, razvoj in obnovo celic in bi brez te faze človek hitro propadel, se postaral ter umrl. Obe fazi se sčasoma podaljšujeta do 6. meseca starosti dojenčka, ko počasi otrok preide do faze spanja odraslega, pri katerem faze trajajo od 90 do 120 minut.

Ko dojenček zamenja dan za noč in hoče biti buden

Včasih dojenček ne spi ponoči ali skuša ostati buden čim dlje časa, da bi imel čim več stika s starši. Otrok potrebuje to, zato se trudi, da bi imel čim več socialnih stikov. To pa lahko doseže le, ko je buden. Če vaš novorojenček ne spi iz tega razloga, je možno to popraviti tako, da ga budno opazujete, ker ga bo izdalo, da je zaspan. Takrat si začne z rokami meti oči in kratko zeha. To je najboljši trenutek, da ga daste spat.

Še en nasvet v tem primeru, če dojenček ne spi in sicer ga skušajte navaditi na neko določeno rutino, kar pomeni, da ga dajte spat vedno ob isti uri. To zelo pomaga in otrok bo avtomatsko zaspal takrat, ko pride ta ura. Otrok ima rad rutino, faze ponavljanja, ker mu je to potem domače, počuti se varnega in bo bolj sproščen ter bo tudi bolje spal. Takrat ne boste mogli več reči, da vaš dojenček ne spi.

Triki, da bo vaš dojenček spal

Če novorojenček ne spi, je lahko kar nekaj vzrokov, ki ga motijo ali pa pogreša nekaj. Najbolj pomembno je, da je njegova soba temna. Ko gre spat, naj bo v temi in brez zvoka, ker se bo le na tak način sprožil hormon melatonin, ki je zadolžen za zdravo in dolgo spanje ter obnovo celic. V sobi naj ne bo nobene umetne ali naravne svetlobe.

Če vaš dojenček ne spi, v njegovi sobi tudi izklopite vse električne naprave, ki bi ga lahko motile. Bodite tiho in se ga ne dotikajte, ko je v fazi premikanja med spanjem.

Če pa ima mokre plenice, ga preoblecite čim bolj nežno kar v posteljici in ga ne dvigajte z nje. Med tem je dobro, da mu pojete. Vaš glas bo prepoznal in bo zaspal. Dobro je tudi, da mu pred spanjem pojete, to bo zanj vedno znak, da je čas za spanje.