kamin-na-drva

Če si želite ogreti prostor in pričarati vzdušje domačnosti, je kamin na drva prava izbira za vaš dom. V širokem naboru kaminskih vložkov različnih proizvajalcev vsakdo najde pravi kamin na drva zase. Izbira pravega kamina na drva sicer zahteva temeljit razmislek, saj le na tak način pridemo do naprave, ki nam bo najbolj odgovarjala. Hitro se namreč zgodi napačna odločitev, ker prevečkrat v ospredje potisnemo le estetsko noto kamina ter ceno, na vse ostalo, kar je še pomembno, pa pozabljamo.

Kako preprečiti otrokom, da se ne bi opekli na kaminu?

Mlajši otroci na pragu mobilnosti se hitro premikajo in zato je varnost pri prižganem kaminu potrebno še bolj poostriti. Za začetek lahko že najmlajšega otroka počasi približujete kaminu, da sam občuti vročino in ga navadite na primerno razdaljo, kjer se mora ustaviti in da se ne sme približevati. Potrebna je razlaga in seveda spremljanje ter pazljivost. Možna je tudi postavitev ograjice, ki jo lahko za silo postavite pred kamin. Vsekakor pa prižganega kamina nikoli ne pustite brez nadzora.

Kamin na drva namestimo ob steno, zato je dobro vedeti, da moramo o njem razmišljati že takrat, ko gradimo. Kamin povezujemo s stroški in zavzemanjem prostora, pa seveda s tem, da za svoje delovanje potrebuje tudi gorivo. Kljub vsemu je kamin na drva tisti, ki v domovanje vnese prijeten vonj po lesu in s tem prav posebno vzdušje. Je pa treba kamin tudi vzdrževati, redno pregledovati in ga negovati. Danes so najbolj priljubljeni različni kamini na trda goriva. Če imate veliko gozda, bo to za vas zagotovo dobra odločitev, saj boste imeli kurivo lastno. Je pa treba polena na ogenj tudi nalagati, kar nekaterim pomeni nepotreben izkoristek časa, spet drugim je to opravilo nadvse prijetno.

Kako velik prostor je treba izbrati?

Pri izbiri primernega kamina na drva moramo pomisliti na velikost prostora, ki ga želimo ogrevati. Kamin seveda ogreva tudi ostale prostore v hiši, vendar najbolj tistega, v katerem je postavljen. Ni pa dobro, da bi v nek prostor postavili kamin, ki bi sicer ustrezal večjemu prostoru, saj to pomeni, da bi se prostor pregreval in bi ga morali ohlajati. Morda bo še najbolje, da kar sami izračunate, kakšen kamin bi bil za vas najboljši. Notranji kamini na drva z močjo 1 kW so namenjeni ogrevanju približno 10 kvadratnih metrov notranjih prostorov. Zdaj bo zagotovo lažje, kajne?

Učinkovitost naprave

Premisliti je treba tudi, ali bo kamin edini način ogrevanja vašega doma ali pa bo namenjen zgolj dogrevanju oziroma bolj estetski funkciji. Kamini se po svoji učinkovitosti lahko močno razlikujejo, seveda pa na to vplivajo tudi dejstva, kako je vaš dom izoliran, kam bi kamin postavili, kako strokovno bo vgrajen … Kamin na drva, ki ima dodatno akumulacijo z visokim izkoristkom, je primeren za dodatno ogrevanje, porabil bo manj polen in seval prijetno toploto v prehodnih obdobjih.

Dimnik

Kamini oziroma peči morajo imeti primerno pripravljen dimnik s pravim premerom. To je vsekakor dobro preveriti pred samim nakupom kamina. Dimnik naj ima tudi čistilna vratca in kondenzacijsko posodo, poleg tega mora biti ustrezno izoliran in ravno prave višine.

Odprto ali zaprto kurišče

Če iščemo kamin na drva, ki bi ogreval več prostorov, je najbolje izbrati kamin, ki ima zaprto kurišče. Če je kamin odprt, to pomeni manjši toplotni izkoristek, s tem pa manjšo možnost, da bi s kaminom ogrevali več prostorov. Pri takšnih kaminih je treba poskrbeti tudi za zaščito. V primeru, da bi radi kamin uporabljali zgolj kot dodatno napravo za ogrevanje, pa je bolje, da se pri zidanju uporabijo srednje težke opeke ali sevalne plošče.

Kamin na drva kot simbol topline

Kamin na drva vzbuja občutek tiste domačnosti, na katero pomislimo ob mrzlih zimskih mesecih. Kamin na drva je torej zanimiv zlasti s tega vidika, seveda pa je tudi praktičen in uporaben, saj nam ogreva določene prostore. Kamini na drva so v preteklosti opravljali pomembno ogrevalno funkcijo, saj so zaradi odsotnosti drugih virov ogrevanja uspešno ohranjali temperaturo doma. Danes so kamini v prostor umeščeni tudi zaradi svoje estetske vrednosti. Celotne hiše z enim kaminom ne boste mogli ogrevati, je pa lahko spodoben dodatek splošnemu ogrevanju v vašem domu, tako da vam svetujemo, da si ga postavite nekam v vaš dnevni prostor, kjer bo samemu prostoru v okras, hkrati pa se bo izkazal tudi za učinkovito ogrevalno napravo, ki vas bo v hladnih dneh ogrela in sprostila. Predvsem v prostornejših in minimalistično opremljenih bivalnih enotah lahko kamini na drva prostor razmejujejo, mu pridajajo domačno toplino in ustvarjajo prijetno atmosfero bivanja. Vgradni kamin je primerna izbira za novogradnje, saj je v primerjavi z ostalimi viri ogrevanja prijaznejši do okolja in enostaven za vzdrževanje in čiščenje. Na trgu je prisotnih več vrst kaminov, ki se med seboj razlikujejo glede na način vgradnje, velikost in obliko kurišča ter učinkovitost pri zadrževanju toplote.

Pri izbiri kamina na drva še vedno obstaja predsodek o tem, da so kamini na drva lahko škodljivi za okolje, hkrati pa so nevarni za naš dom. Novodobni kaminski vložki na drva so izdelani iz materialov, ki so kvalitetni, hkrati pa omogočajo visoko stopnjo izkoristka izgorevanja.kamin-na-drva