Otroška previjalna miza z banjico

Prihod novega družinskega člana, poleg veselja in neizmerne sreče, spremlja tudi cel kup skrbi, predvsem okoli nakupa vse potrebne opreme. Bodoči starši si že več mesecev pred rojstvom malčka ogledujejo vozičke, izbirajo najprimernejše posteljice in nakupujejo potrebščine, kot so stekleničke in drobcena ljubka oblačila. Veliko svojega časa pa namenijo tudi izbiri ustreznih pripomočkov za nego dojenčka, kamor sodi tudi otroška previjalna miza z banjico. Ta je namreč izjemno funkcionalna, uporabna in poleg tega zavzame veliko manj prostora, kot bi jih sicer ta dva kosa ločeno.

Ker pa še zdaleč ni vseeno, kakšno opremo izberete za svojega najmlajšega člana, vam v nadaljevanju predstavljamo, kakšna naj bo izbrana otroška previjalna miza z banjico.

Ste vedeli?

Previjalna miza je v prvi vrsti namenjena negi vašega dojenčka, starši pa jo s pridom uporabljamo vsaj do nekje enega leta starosti. Glavna prednost tega priročnega otroškega pohištva je v njegovi višini, ki mami in očetu omogoči udoben položaj med previjanjem, umivanjem in oblačenjem. Poleg tega so previjalne mize zasnovane tako, da lahko vse potrebne pripomočke in oblačila pospravite na njo ali v predale in jih imate tako vedno na dosegu roke.

Vendar pa to še zdaleč ni edina prednost, ki vam jo nudi previjalna miza. Psihologi in strokovnjaki za razvoj otroka trdijo, da se med nego otroka razvija prav posebna vez med njim in staršem. V prvih tednih razvoja se na ta način še posebej zbližata mama in dojenček, kasneje pa se v proces vključi tudi oče. Previjalna miza z banjico pa še dodatno prispeva k čarobnosti teh izjemno pomembnih trenutkov. Svojega dojenčka boste namreč po kopanju le enostavno prestavili na prostor za nego in previjanje.

Za nego dojenčka je poleg ostalih pripomočkov zelo priporočljiva tudi previjalna miza.

Zakaj se kupi otroška previjalna miza z banjico?

Previjalne mize in komode že same po sebi veljajo za kos pohištva, ki zavzame kar nekaj prostora. Poleg tega pa seveda nujno potrebujete tudi banjico za kopanje dojenčka. Če ta ni zložljiva, ste lahko kar hitro ob veliko prostora. Ta pa je še kako dragocen. Otroška previjalna miza z banjico je tako idealna rešitev v manjših stanovanjih, zanjo pa se odločajo tudi vsi tisti, ki bi želeli prihraniti kakšen kvadratni meter ali dva. Banjico po končanem kopanju enostavno osušite in pospravite pod prostor za previjanje ali pa jo odstranite (odvisno od izbranega modela).

Druga prednost je njena funkcionalna zasnova, ki stremi predvsem k temu, da staršem olajša prve mesece življenja z novim članom. Zakaj bi otroka po kopanju nerodno prenašali do previjalne mize, pri tem pa vse zmočili z vodo in upali, da vašega malega sončka ne zebe? S pomočjo priročne kombinacije banjice in previjalne mize, boste lahko dojenčka po kopanju le enostavno prestavili na prostor za previjanje – hitro, enostavno in predvsem bolj prijetno za otroka.

Presenečeni boste tudi, kako priročen kos pohištva je dejansko otroška previjalna miza z banjico. Modeli z ogrodjem imajo navadno dodanih nekaj odlagalnih polic, kamor lahko odložite vse potrebne pripomočke za nego, brisače in plenice. Pri previjalnih komodah pa vas bodo navdušili tudi predali, kamor boste lahko pospravili tudi vsa otroška oblačila in ostalo opremo. Komodo pa lahko kasneje, ko je otrok že večji, uporabljate kot predalnik. To je tudi razlog, da se veliko število staršev odloči prav za slednjo – v kolikor izberete komodo iz zares kakovostnih materialov, je vaš dom nedvomno pridobil odličen kos trajnostnega pohištva.

Otroška previjalna miza z banjico je na idealni višini in staršem olajša nego.

Katere lastnosti mora imeti otroška previjalna miza z banjico?

Na tržišču obstaja več vrst previjalnih miz, ki jim dodana banjica, zato lahko izberete tisto, ki vam kar najbolj odgovarja – predvsem glede na prostor v vašem domu, pogostost uporabe in ostalih želja. Vendar pa mora čisto vsaka otroška previjalna miza z banjico za voljo udobja in otrokove varnosti izpolnjevati nekaj ključnih zahtev.

Pogoji za kvaliteten izdelek:

 • Otroška previjalna miza z banjico mora biti izdelana iz visoko kvalitetnih materialov, saj bo le tako dolgo in učinkovito služila svojim namenom. Izdelana naj bo iz materialov, ki so odporni na vodo, obrabo in praske. Najbolje je, da jo vsaj na začetku namestite v otroško sobo in jo imate tako vedno pri roki.
 • Materiali, iz katerih je izdelana otroška previjalna miza z banjico, morajo biti popolnoma nestrupeni in brez ftalatov, kot določa Direktiva 2005/84/CE). Gre namreč za pripomočke, s katerimi je občutljiva otroška koža direktno v stiku.
 • Previjalni del mora biti skladen z varnostnimi zahtevami EN 12221-1/2, kar pomeni, da ga lahko uporabljate od 0 do 12 mesecev. V kolikor ste izbrali komodo, lahko le to uporabljate kot predalnik, saj se banjica ter previjalna blazina enostavno odstranita.
 • Številne previjalne mize z banjico imajo narejen test stabilnosti proti prevrnitvi v vse smeri, ki potrjuje njihovo ustreznost. Izbran model mora izpolnjevati vse varnostne zahteve. Ob tem pa je seveda potrebno opozoriti tudi na dejstvo, da otroka nikoli ne puščamo samega na previjalni mizi.
 • Bodite pozorni tudi na ustreznost priložene banjice. Če se le da, naj bo ta anatomska, kar pomeni, da omogoča pravilen in udoben položaj za otroke do in nad 6 mesecev.
 • Če izberete previjalno mizo na 4 kolesih, morata dva izmed njih imeti zavoro, ki zagotavlja njeno stabilnost. Predali pa naj imajo varnostne mehanizme, ki preprečuje nehoteno zapiranje. Slednje se še kako priročno izkaže takrat, ko so otroci že nekoliko večji in razvijejo željo po raziskovanju.
 • Če je previjalni mizi priložena tudi blazina, naj bo ta izdelana iz umetnih materialov, ki omogočajo enostavno čiščenje z brisanjem. Svetujemo vam tudi, da previjalno blazino občasno tudi razkužite in tako še dodatno poskrbite za higieno negovalnega kotička.

Pred nakupom si oglejte več različnih modelov previjalnih miz z banjico in izberite tistega, ki vam je zares všeč in za katerega menite, da bo v otroško sobo vnesel dodatno funkcionalnost. Priporočljivo pa je tudi, da se za nasvet obrnete na izkušenega svetovalca v trgovini z otroško opremo.

Vsakodnevna nega je pomembna.

Starši svetujejo staršem …

Starševstvo je obdobje, ki v življenje mladega para prinaša številne spremembe. Večina od teh je izjemno vznemirjajočih in polnih veselega pričakovanja, vendar pa se med njimi najde tudi veliko stresnih in malo manj prijetnih. Eden takih je tudi kljukanje stvari s seznama stvari, ki jih družinica potrebuje pri skrbi za novega člana. Ste kupili vse? Ali ste izbrali dovolj kakovostne izdelke? In nenazadnje – ali ste na seznam sploh napisali vse potrebno? A naj vas pomirimo! Starši, ki so v tem poslu že dlje časa, namreč trdijo, da dolgih spiskov sploh ne potrebujete. Dojenček namreč za kakovosten razvoj potrebuje le nekaj osnovnih pripomočkov, udobnih oblačil in veliko starševske ljubezni in časa.

Seveda si vsaka novopečena mamica in očka za svojega malčka želita le najbolje. V želji po popolnosti tako pogosto kupita tudi drage stvari stvari, ki jih sploh ne bosta uporabljala. Toda kateri so tisti pripomočki in oprema, ki je ne boste pogrešili? Za konkretnimi informacijami smo pobrskali po spletu in povprašali starše. Na podlagi jasnih odgovorov pa sestavili seznam tistih cvetk, zaradi katerih se številni starši še danes nasmehnejo:

 • Oblačila v zelo majhnih številkah: oblačil številka 50, 56 in 62 niti ne kupujte v velikih količinah. Ali jih boste dobili od prijateljev in znancev kot darilo, še večja verjetnost pa je, da vašemu dojenčku nikoli ne bodo prav.
 • Grelnik in sterilizator stekleničk: mame poročajo, da je veliko več dela z nastavljanjem in čiščenjem tih dveh sodobnih aparatov, kot pa staro dobro vnaprej zavri vodo – ohladi na primerno temperaturo in shrani v termo steklenicah. Tudi sterilizacijo lahko enostavno opravite s prekuhavanjem v vreli vodi.
 • Preveč dud in stekleničk: starši v en glas odgovarjajo – po dve bosta popolnoma dovolj!
 • Preveč igrač: didaktične igrače, pripomočki za razvoj govora in gibanja, stimulacijske igrače … Vaš otrok pa se igra s prazno plastenko vode? O tem govorimo – namesto gore igrač si raje vzemite čas in se posvetite otroku in njegovi igri z najbolj vsakdanjimi predmeti. Smeh je zagotovljen!
 • Prenosne posteljice: kam pa jo boste odnesli? Vprašanje, ki je še kako na mestu. Večina staršev odgovori, da nikamor. Poleg tega pa je odlaganje otroka v njih, zaradi nizkega dna, izredno mukotrpno.
 • Koš za plenice: večinoma so dokaj neekološke, poleg tega pa vonjav ne zadrži še tako dober in drag koš za plenice. Držite se raje preverjenega načina: previj, zavij in odvrzi v smeti.
 • Hojice: ne, ne in še enkrat ne – gre za pripomoček, ki ga odsvetujejo tako pediatri kot ortopedi. Otrok bo shodil, ko bo na to pripravljen.

Omogočite svojemu podmladku kar najboljši razvoj.

Ne pozabite

Zavedati se je potrebno, da večina stvari, ki jih kupimo za dojenčka, v prvi vrsti olajša in poenostavi življenje prav nam. Tako si ne predstavljamo prijetnih spomladanskih sprehodov brez varnega in kakovostnega vozička, mirnega spanca v udobni otroški posteljici in prvih obratov na igralni blazini. Dan poln dogodivščin pa vam bo pomagala zaključiti otroška previjalna miza z banjico, kjer boste dojenčka lahko okopali v sproščujoči kopeli in ga pripravili na nočni počitek.

Nikar pa ne pozabite na preživljanje skupnih družinskih trenutkov in opazovanje prvih otrokovih mejnikov. Ker to je tisto, kar zares največ šteje.