gibalni razvoj dojenčka po mesecih

Razvoj dojenčka se začne odvijati takoj po njegovem rojstvu in je odvisen predvsem od genskih dejavnikov in od okolja. V prvih mesecih je dojenček še v veliki meri odvisen od staršev, a že kmalu začne intenzivno vsrkavati vase vso dogajanje iz okolja. Gibalni razvoj mu omogoča raziskovanje in komunikacijo s svetom okoli sebe, začne pa se s pridobivanjem mišične moči, nadzora nad lastnimi mišicami, kontrolo gibov in z razvojem koordinacije. Gibalni razvoj dojenčka po mesecih se od dojenčka do dojenčka razlikuje, hkrati s tem pa se razvijajo tudi njegove kognitivne zmožnosti in druga področja razvoja. Gibalni razvoj se deli na grobo in fino motoriko, razviden pa je v dojenčkovem ravnotežju ter hitrosti, moči in usklajenosti gibanja.

Kako poteka gibalni razvoj dojenčka po mesecih?

  • Novorojenček: 1 mesec

V prvem mesecu so v ospredju novorojenčkovega življenja najosnovnejše dejavnosti kot so spanje, hranjenje in izločanje ter komunikacija z jokom. Nad mišicami dojenček nima kontrole, gibanje je refleksno in vključuje sesanje, kihanje, zehanje, jok in podiranje kupčkov. Pojavljajo se mnogi primitivni refleksi kot so prijemalni, sesalni, iskalni in drugi ter mu omogočajo preživetje. Gibalni razvoj dojenčka po mesecih v tem obdobju navadno poteka tako, da se dojenček začne zavedati svojih rok in postopno vzpostavlja kontrolo nad njimi, učvrstijo se ramenske in vratne mišice, zato lahko bolje kontrolira svojo glavo, a še vedno potrebuje podporo pri nošenju.

gibalni razvoj dojenčka po mesecih rast

  • 2–4 mesece

Gibalni razvoj dojenčka po mesecih se med 2. in 4. mesecem nadaljuje s hitro krepitvijo dojenčkovih mišic. Dvigovanje glave postaja vedno pogostejše in bolj kontrolirano, razvija se koordinacija roka-oko. Dojenček se bo z nekaj vaje sposoben prekotaliti s hrbta na trebuh, ob koncu štirih mesecev pa bo začel raziskovati svoje telo s sesanjem prstkov in poskusom sesanja stopal. Gibalni razvoj dojenčka po mesecih se okvirno nadaljuje še s sesanjem posameznih predmetov, saj so ustnice in jezik izjemno občutljivi za različne zunanje dražljaje.

  • 5–7 mesecev

V tem času se pojavijo številne nove spremembe, saj začne dojenček odkrivati svoje telo. Mišice že zna bolj ali manj koordinirano uporabljati po svoji volji, vendar še vedno vzpostavlja kontrolo nad njimi. Obračanje iz hrbta na trebuh in obratno je vedno pogostejše, gibalni razvoj dojenčka po mesecih v tem času nakazuje vedno večjo mobilnost dojenčka. Nekateri se začnejo že posedati, posamezni skušajo celo že vstati. Pomembno je, da okoli sebe nimajo nevarnih predmetov, ki bi jih lahko dali v usta in se s tem poškodovali, saj postajajo vedno bolj radovedni in raziskujejo že tudi širšo okolico.

  • 8–12 mesecev

Dojenček ob tej starosti se bo intenzivno plazil in kobacal, naslednji mejnik, ki ga napoveduje gibalni razvoj dojenčka po mesecih v tem času, pa so prvi koraki, ki jih bo dojenček napravil povsem samostojno. Vse bolj razviti sta tudi koordinacija in fina motorika – dojenček samostojno pije iz skodelice, med palcem in kazalcem drži majhne koščke hrane, trka s predmet ipd. Zato so v tem času potrebne številne prilagoditve doma za čim večjo varnost dojenčka.

Kaj sledi po dopolnjenem enem letu starosti?

Gibalni razvoj dojenčka po mesecih bo le še napredoval – dojenček bo začel hoditi ob opori, prijemati tudi manjše predmete, se igrati enostavne igre in postajal bo vedno bolj samostojen. Do starosti dveh let bo zmožen že teči, se vzpenjati in spuščati po stopnicah, hkrati pa bo še nenehno vsakodnevno odkrival svoje zmožnosti. Gibalni razvoj dojenčka po mesecih je pri vsakem dojenčku drugačen, vsak ima svoj tempo, navedeni mejniki pa predstavljajo le okvir otrokovega naravnega razvoja.