Če je še nekaj časa nazaj prevladovala misel, da je veganski način prehranjevanja le modna muha enodnevnica, danes to zagotovo ne velja več. Vegansko prehranjevanje postaja stalnica vse večjemu številu ljudi, ki so v tej vrsti prehranjevanja prepoznali številne pozitivne učinke, ki vplivajo na njihovo zdravje in boljše počutje. Zato ni čudno, da želijo v veganski način prehranjevanja vključiti celo družino. Pri tem pa se marsikomu zatakne, saj ne zna presoditi, kateri so primerni veganski recepti za otroke v dobi razvoja in odraščanja.

Veganski recepti za otroke morajo vsebovati polnovredna živila

Pri vpeljavi veganskega načina prehranjevanja pri otrocih se veliko odraslih sreča z dilemo, ali bo veganska prehrana lahko zadostila vsem otrokovim potrebam v obdobju njegovega bujnega razvoja. Ker je bilo na to temo narejeno že kar nekaj priznanih mednarodnih raziskav, lahko brez večjih težav potrdimo, da je veganska prehrana primerna za vsa življenjska obdobja, torej tudi v obdobju otroštva in mladostništva. Seveda pa je tukaj tako kakor pri ostalih vrstah prehranjevanja zelo pomembna kakovost živil.

Kakovostni veganski recepti za otroke morajo vsebovati polnovredna živila, ki bodo otrokom zadostila dneven vnos vseh potrebnih hranil, ki jih potrebujejo za rast in razvoj. Ravno tako moramo biti pri nakupu veganskih živil pozorni na njihov izvor, saj je zelo dobro, če ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov in da so pridelana v nadzorovanem okolju.

Zelo pomemben je vnos beljakovin

Največja kritika veganskega načina prehranjevanja zagotovo leti na nizek vnos beljakovin. Toda če se veganskemu prehranjevanju posvetimo podrobneje, hitro ugotovimo, da nadomeščanje beljakovin živalskega izvora z beljakovinami rastlinskega izvora ni tako težka naloga kot se morda zdi na prvi pogled. Veliko beljakovin lahko preprosto nadomestimo z oreščki, suhim sadjem datlji in še nekaterimi drugimi živili rastlinskega izvora. Zato bodite pozorni na to, da izbrani veganski recepti za otroke vsebujejo zadostno količino beljakovin, saj igrajo beljakovine pomembno vlogo pri rasti in zdravem razvoju otroka.

Hrana mora biti pestra in raznovrstna

Za konec pa moramo še poudariti, da mora biti tudi veganska prehrana pestra in raznovrstna. Zato se potrudite, da bodo veganski recepti za otroke, ki jih želite preizkusiti in ponuditi svojim najmlajšim družinskim članom, pestri, hkrati pa jih bodo sestavljala različna živila. Zavedati se morate, da ljudje večino svojih prehranjevalnih navad pridobimo ravno v zgodnjem otroštvu, zato je to odlična priložnost, da otroke seznanite s čim bolj pestro in raznoliko hrano, v kateri bodo uživali tudi pozneje.