Pedokinetika je veda, ki na poseben način obravnava razvojni proces otroka. Njena utemeljiteljica pa je Andreja Semulič. Rojstvo otroka je neprecenljiv dogodek za vse starše. Se pa vsi otroci standardno enako obravnavajo in nekatere označijo, da imajo take ali drugačne razvoje zaostanke in napake. Pedokinetika se ukvarja s tem, da na svojstven način pomaga staršem, da izvajajo vaje z otrokom, ki stimulirajo obe možganski polovici in omogočajo dojenčku zdrav ter normalen razvoj v najstniško in odraslo dobro.

Kako pedokinetika pomaga mojemu otroku?

Pedokinetika dejansko najprej pomaga staršem razumeti otroka, njegov razvoj in potrebe ter celoten proces, ki se bo dogajal pri odraščanju. V naslednjem koraku pa se starši naučijo tehničnih vaj, ki jih izvajajo z dojenčkom, da trenirajo njegovo motoriko, odzivnost in vse funkcije, ki jih potrebuje malček za zdrav razvoj telesa in možganov ter uma. V to so vključeni valjanje, plazenje, stegovanje, gledanje in vse ostalo, kar dojenček na začetku poti zmore. Vsi ti gibi pripomorejo k razvoju okostja, hrbtenice, živčevja in možganov ter drugih organov, kar se dogaja vse do 26 leta starosti, ko človek postane odrasel.

Pedokinetika pripomore k temu, da starši uvidijo nov pogled na življenje ter razlikujejo med zavednim in nezavednim delom, ki se dogaja v nas ter tudi v dojenčku. Naučijo se, na igriv in zabaven način pomagati otroku, da osvoji zdrave vzorce in navade, kar mu potem pomaga pri razvoju in rasti vse življenje.

Kaj pedokinetika prinaša dojenčku, kot učni razvojni proces?

Pedokinetika je razvojni proces, ki po korakih vsakemu dojenčku pomaga osvojiti določene lekcije, ki bi jih moral po naravni poti, pa so vmes nastopile določene ovire, ki jih lahko dojenček premaga samo s pomočjo svojih staršev. Vsak starš, ki se udeleži pedokinetike, se nauči na zdrav in učinkovit način dvigniti svoj odnos do otroka na bistveno višji nivo. Starš potem razume razvojne potrebe dojenčka, kar se kasneje manifestira skozi vsakodnevno negovanje otroka. Starši pa morajo na to biti zares pripravljeni in se zavestno odločiti, da se bodo naučili te učinkovite tehnike in pomagali sebi ter otroku.

Ta tehnika deluje s pomočjo gravitacije in reorganizacije telesne mase na fizičnem, duhovnem in duševnem nivoju. Pri tem pa uporablja tehnike fiziologije, biomehanike, kineziologinje, nevrobiologije na osnovi Feldenkrais metodologije. S to metodo pedokinetika vzpostavi živčno mišične povezave v otrokovem celotnem telesu. S tem nastanejo bogate nevronske mreže v možganih, kar povzroči otrokov nadaljnji normalen razvoj ter se uredijo vsi zaostanki v razvoju do tistega trenutka. Starši se naučite funkcionalnosti gibanja in mišljenja, kar pogojuje kakovosten stik s dojenčkom.

Učenje pedokinetike poteka tako, da boste hkrati opazovali svojega otroka in sebe, kaj pri tem zaznavate in kako na vsako situacijo reagirate. Naučili se boste, kako se morate vi gibati, da se boste odzivali konstruktivno ter funkcionalno, kar bo pomagalo tako vam, kot otroku pri razvoju.

Kako se lahko naučite pedokinetike?

Pedokinetika se izvaja kot skupinska vadba na določenih lokacijah, je pa možna tudi online internetna oblika učenja. Najbolje je, da stopite v stik s profesionalno trenerko pedokinetike, ki vam bo s pomočjo lastnih bogatih izkušenj in znanj stala ob strani pri vsakem vašem koraku in napredku z otrokom. V primeru, da se vam kje zatakne, bo trenerka pomagala razumeti, kaj gre narobe ter odpraviti pomanjkljivosti do te mere, da osvojite lekcijo in se napredek z otrokom nadaljuje.

Pedokinetika zahteva odgovornega starša, ki je pripravljen večkrat ponoviti vaje in z veseljem ter ljubeznijo napredovati ter se veseliti že minimalnega napredka, saj je v tem ključ do uspeha. Nagrade pa pridejo precej kasneje. Ko bo vaš dojenček enkrat odrasla in uspešna ter samostojna oseba, takrat boste na sebe in na njega še kako ponosni.