Načrtovanje izleta z otroki lahko marsikateremu starši prinese kak siv las, saj je potrebno biti pozoren na kar nekaj stvari. Predstavljamo vam nekaj izvirnih idej za izlet z otroki po različnih regijah Slovenije.

Osrednjeslovenska

Malo drugačna ideja za izlet z otroki v osrednji Sloveniji je zagotovo obisk gradu Bogenšperk in njegove okolice. Grad Bogenšperk se nahaja v bližini Litije, njegov najbolj znan prebivalec pa je bil Janez Vajkard Valvasor, ki je prav tukaj napisal Slavo Vojvodine Kranjske.

Na gradu si lahko ogledate grajski muzej, lahko se udeležite različnih tematskih delavnic za otroke, popijete kavico v lični kavarni, obiščete grajski park, ali pa se odpravite na pot po slikoviti trim stezi, ki vam bo vzela dobro uro nenaporne hoje.

Slabih 20 minut vožnje stran od Bogenšperka pa se nahajajo tudi Vače in Geometrično središče Slovenije. Tam si lahko ogledate repliko znamenite vaške situle, se odpravite pa zanimivi arheološki poti ali pa obiščete adrenalinski park.

Gorenjska

Bisere Gorenjske kot so Kranjska Gora, Bled in Bohinj zagotovo že poznate. Malo manj znano pa je čudovito Jezersko, ki bo navdušilo tako otroke, kot starše. Jezersko vam ponuja vrsto sprehajalnih poti, ki so zelo lepo didaktično opremljene in vas vodijo do različnih naravnih draguljev. Če se boste z otroki tja odpravili v poletnem času, vzemite s seboj tudi kopalke in kakšno brisačo, da se boste lahko ohladili v hladni jezerski vodi. Za otroke bodo zanimivi tudi pašniki s kravami in ovcami, pa tudi izvir mineralne vode, ki se nahaja v bližini.

Koroška in Štajerska

Tudi Štajersko Pohorje vam ponuja cel kup idej za izlet z otroki. Ena najbolj aktualnih je zagotovo atraktivna pot med krošnjami na Rogli, ki je prilagojena tudi otrokom. Gre za pot, ki je dvignjena kar 20 metrov od tal in vam tako ponuja čudovit pogled v svet ptic ter bližnjo in daljno okolico Pohorja. Pot je opremljena tudi z različnimi didaktičnimi tablami.

kam na izlet z otroki

Za otroke pa je zelo zanimivo tudi mesto Celje s svojo slavno zgodovino o Celjskih grofih. Če se boste odločili za obisk Celja, vsekakor obiščite Hermanov brlog, ki deluje v sklopu Muzeja novejše zgodovine. Gre namreč za muzej igrač, ki bo otroke pustil odprtih ust.

Prekmurje

Če se na izlet z otroki odpravite v Prekmurje, ne smete izpustiti ogleda doživljajskega parka Vulkanija, ki je narejen prav za otroke. Nahaja se v vasi grad ob vznožju kraterja vulkana, ki je bil nazadnje aktiven pred tremi milijoni let.

Notranjska in Dolenjska

Na Blokah bo otroke navdušilo Bloško jezero, ob katerem se nahajajo številna igrala in zanimive lesene skulpture. Pot okoli jezera je lahka in kratka, tako da je primerna tudi za družine z zelo majhnimi otroki.

Obala in Kras

Če zaidete v primorske konce, obiščite Živi muzej Krasa. Gre za urejene sprehajalne poti, ob katerih lahko občudujete čudeže kraške narave, ki vas bo pustila odprtih ust. Gre za nezahtevno makadamsko pot, ki traja 2-4 ure. Celotna pot je opremljena tudi z didaktičnimi in usmerjevalnimi tablami.

Slovenija skriva nešteto biserov, ki so primerni za izlet z otroki. Prav v vsakem kotičku se skriva točka, ki vam bo pričarala čudovit dan, preživet z družino, otroke pa obogatila z novimi spoznanji, izkušnjami in zabavo.