igrače za otroke

Igrače so velik del otroštva. Starši otroke z igračami osrečijo in jih zaposlijo. Nekatere igrače za otroke pa niso namenjene samo igranju, ampak služijo tudi kot pripomoček, da se otrok razvija in osvaja različne spretnosti. Tako miselne, kot motorične sposobnosti, ki jih otrok osvoji z igranjem, bo otrok lahko v prihodnosti uporabljal za življenje. Ko se torej odločate za nakup igrač za rojstne dneve, praznike ali pa kar tako, se torej vprašajte, kako lahko igrača pripomore k razvoju otroka in njegovih spretnosti. Seveda pa pri tem ne zanemarite dejanskih zanimanj otroka, kar vam lahko pri nakupu zelo pomaga.

Igrače za najmlajše

Pri najmlajših otrocih je nakup igrač morda najbolj enostaven. Medtem, ko so pri odraslih zelo popularne estetske igrače za otroke, ki izgledajo lepo in z umirjenimi barvami, pa imajo najmanjši otroci raje igrače živih barv. Ker še nimajo najbolj razvitih vseh čutil, jih žive barve najbolj privlačijo in jih tudi najbolj opazijo. Ko se odločate za nakup igrač za najmlajše otroke bodite pozorni na material, da ne bo problema, če da otrok igračo v usta in da se z igračo ne more poškodovati. Igrače z vrvicami, gumbi, zvoki in ostalimi interaktivnimi deli, ki se jih lahko sestavlja in podira, bodo za najmlajše najbolj zanimive.

Igrače za deklice in fantke

Med najbolj popularne igrače za otroke, za deklice in fantke, še vedno sodijo plišaste igrače. Te lahko dobite v različnih oblik in velikosti, pa naj bo to medvedek, slon ali lik iz risanke. Potem pa so tu še igrače, s katerimi se bolj pogosto igrajo deklice oz. fantki. Sem spadajo punčke in hišice za punčke ali pa avtomobilčki in pištole. Včasih se zgodi, da otrok vidi igračo, ki naj ne bi bila namenjena njemu, pa jo vseeno želi. Dandanes pridejo igrače za otroke v dizajnih, ki so primerni tako za fantke, kot za deklice, zato ne bi smelo biti problema, da se npr. deklica ne bi mogla igrati z avtomobilčki.

Miselne in izobraževalne igre

Malo starejši otroci začnejo kmalu uživati v igračah, ki jim spodbudi delovanje možganskih celic. Take igrače za otroke so v veliki večini primerne tudi za odrasle. Na tak način se lahko z otrokom družite, zraven pa še sami uživate. Plastelin lahko otroci začnejo uporabljati že zgodaj in z njegovo pomočjo spodbujajo svojo kreativnost.

Zelo priljubljene, tako pri otrocih, kot tudi odraslih, so tudi sestavljanke. Spodbujajo opazovanje, vsekakor pa sestavljanje sestavljank razvija spomin in delovanje možganov. Sestavljanke se načeloma delijo na težavnostne stopnje, glede na starostne skupine. Tega se je smiselno držati, saj so težavnosti postavljene glede na razvitost otrok pri določenih starostih.

Ne le igrače za otroke, družabne igre so igrače za vso družino. Če potrebujete igračo, ki vas bo zbližala z vašim otrokom, so družabne igre najboljša odločitev. Primerne so za deževne dni, obenem pa lahko z njimi zamotite tiste otroke, ki preveč časa preživijo za računalnikom ali pred televizijo.

Igre na prostem

In če govorimo o računalniku in televiziji, so odlična izbira proti temu tudi igrače za otroke za igre na prostem. Najbolj priljubljene igrače so zagotovo žoge za skupinske športe. Potem pa spadajo sem še kotalke in ostali pripomočki za športe na prostem. Igra zunaj omogoča, da se otrok nadiha svežega zraka in poleg tega še sprosti svojo energijo. Če se otrok loti skupinskih športov, se spodbuja tudi socializacija in skupinsko delo.

Igrače za igre na prostem niso bile še nikoli bolj pomembne, kot v teh časih, ko otroci veliko preveč časa preživijo pred ekrani. V nekaterih primerih se otroci, razen z računalniškimi igrami, ne znajo več igrati. In ravno igre na prostem lahko najbolj pripomorejo k temu, da se otrok oddalji od zaslona in najde tudi drug način zabave.

Glasbene igrače

Nekateri otroci že v zgodnjem obdobju pokažejo nadarjenost in ljubezen do glasbe. V takih primerih se lahko odločite za nakup igrače za otroke v obliki glasbenih instrumentov ali mikrofona. Za igrače za otroke v obliki glasbil se lahko odločite že zelo zgodaj, ko otrok v resnici še ne loči en inštrument od drugega. Največkrat otroke privlači že to, da glasbilo daje od sebe zvok in najbolj enostavno glasbilo za tako uporabo je piano. Večji otroci, ki že bolj razlikujejo glasbila, se lahko odločijo tudi za bolj zahtevna glasbila, kot sta kitara ali violina. Če pa vidite, da otroka bolj kot glasbilo zanima petje, pa ga lahko v to dodatno spodbudite z igračo v obliki mikrofona. Ne glede na to kaj izberete, bodo glasbene igrače za otroke zagotovo spodbudile čut za glasbo.

Spoznavanje poklicev z igračami

Igrače za otroke lahko pomagajo pri spoznavanju življenja. In sem spadajo tudi poklici. Moderne igrače lahko otroka spoznajo z različnimi poklici. To ne pomeni, da se bo otrok odločil za določen poklic, ampak ga morda v tem obdobju zelo občuduje. Nekateri otroci želijo tudi posnemati starše, ko kuhajo ali kupujejo v trgovini. Spet drugi občudujejo poklice, kot so zdravniki in policaji ter se želijo preizkusiti v tej vlogi. Možnosti je res veliko in s pomočjo staršev, se otrok še pobližje spozna z določenim poklicem.