Skutino pecivo

Skutino pecivo je osvežilna sladica, ki prija v vseh letnih časih, radi pa jo imajo tako mladi kot nekoliko starejši. Je dobra ideja tudi za otroke. Za skutino pecivo potrebujemo zgolj osnovne sestavine, ki se najdejo v vsakem hladilniku.

Kaj torej potrebujemo?

  • Pol kilograma pretlačene skute. Skute lahko uporabljamo prav vse. Za pripravo peciva je dobro samo, da je pretlačena. Ker grudasta skuta lahko neenakomerno spusti vodo in pecivo bo padlo skup. Popolnoma brez problemov jo lahko zamenjamo s kremnim sirom. V tem primeru bo pecivo izgubilo malenkost na svežini.
  • Lonček in pol kisle smetane. Tu so mišljeni 180g lončki. Tako, da če operiramo z drugačnimi lončki, prilagodimo količino 180g. Torej cca. 300g kisle smetane. Če želimo manj kislo pecivo, lahko kislo smetano zamenjamo s sladko. V tem primeru 250g sladke smetane stepemo.
  • Tri jajca Na trgu se pojavljajo različne velikosti jajc, ki se razlikujejo po teži. Za skutino pecivo uporabimo jajca L velikosti, ki tehtajo med 55 in 65g. Če uporabljate domača jajca, količino prilagodite. Nekje okvirno 200g jajc.
  •  Žlica ruma, ki jo brez zadrege lahko izpustite ali pa zamenjate s kakšnim drugim aromatičnim žganjem. Vsekakor pa bo poudarila svežino peciva.
  • Jogurtov lonček sladkorja, zavitek vanili sladkorja lahko kar združimo. Če sestavine tehtate, je to približno 200g sladkorja. Lahko je tudi sladkor v prahu. Še vedno bolje, kot sladkor, ki ima prevelike kristale. Ta se namreč slabo topi.
  • Jogurtov lonček moke Pri pripravi skutinega peciva se uporablja gladka moka. Najboljša je bela Tip 400. To pa iz preprostega razloga. Pecivo je belo že zaradi skute. Vse ostale moke bi ga naredile neokusno sivega. Moko presejemo in ji dodamo pol žličke pecilnega praška.
  • Posodo za pripravo testa Posoda naj bo okrogla z volumnom vsaj dva litra. Za mešanje uporabimo kuhalnico ali veliko žlico.
  • Pekač 20 x 30 x 5 cm ali podobnih dimenzij. Obstoječi recept za skutino pecivo vsebuje testo približnega volumna liter in pol. Med pečenjem pa še malo naraste.

Pa se lotimo priprave

Najprej vklopimo pečico in jo ogrejemo na 180ºC. Pekač namažemo z maščobo in ga posujemo z ostro moko.

Mokre sestavine zmešamo skupaj v enotno maso. Dodamo moko s pecilnim praškom. Zmešamo. Enostavno, da ni kaj. Testo zlijemo v pekač in postavimo v pečico.

Pečemo 40 minut. Na pecivu se naredi zlato rumena skorjica. Pekač s pecivom vzamemo iz pečice in pustimo, da se pecivo v njem ohladi.

Stresemo ga na pladenj in razrežemo.

Namigi za postrežbo

Pecivo je že samo po sebi sočno in osvežujoče. Tako ga je najbolje postreči na krožničku. Poleg pa desertno vilčko.

Za okras in popestritev mu lahko dodamo jagodičevje. Poleti sveže in ohlajeno. V hladnejših delih leta pa zmrznjeno in prevreto s sladkorjem in cimetom.

Lahko uporabimo tudi sadne kaše svežega, zamrznjenega ali sadja iz kompota. S tem prelijemo posamezne koščke peciva.

Tudi sadni prelivi lahko obogatijo skutino pecivo. To so lahko razni domači sirupi ali kupljeni, že pripravljeni, sadni prelivi.

Oreščke zdrobimo ali narežemo in prav tako posujemo po pecivu.

Če smo se odločili postreči pecivo iz skute na naši zabavi, pripravimo dodatke v kozarčke in naj si gostje sami dodajo pecivu priljubljene dodatke. Tako bomo z malo truda poželi fantastčen uspeh.

Lahko je tudi okusna in osvežujoča torta

V tem primeru najprej spečemo navaden biskvit iz 6 jajc. Pečenega, po dolgem, prerežemo na pol. Zgornjo polovico obrnemo in vrnemo v pekač. Obložimo s poljubnim sadjem in na to zlijemo testo za pecivo iz skute. Pečemo 40 minut na temperaturi 180ºC. Ko je pečeno, vzamemo pekač iz pečice in pecivo takoj pokrijemo z drugo polovico biskvita. Pustimo, da se ohladi. Robove ločimo od sten pekača in obrnemo pecivo na podlago. Še bolje je, da smo pecivo pekli v modelu za torte in robove samo ločimo od dna. Torto premažemo s stepeno smetano ali skutino kremo in okrasimo s sadjem ali prelivi. Tako skutino pecivo postane torta.

Skutino kremo naredimo iz pasirane skute, sladkorja v prahu in kisle ali sladke smetane. Vse sestavine lepo povežemo med sabo v gladko kremo.