poučne knjige za mlade

Prehod iz otroštva v odraslost je najbolj nepredvidljivo in skrivnosti polno obdobje. To je čas, ko mladostniki poznavajo samega sebe in prvič na lastni koži občutijo, da svet morda le ni tako preprost, kot so verjeli do sedaj. Za čim bolj neobremenjeno odraščanje so jim v pomoč tudi številne poučne knjige za mlade, iz katerih lahko na zanimiv, privlačen in njihovi starosti približan način izvedo veliko o tem, kako funkcionira svet, se poučijo o medosebnih odnosih, spolnosti, okoljski problematiki, gospodarstvu in o mnogih drugih temah, o katerih jim je morda neprijetno govoriti s starši.

Nekaj najbolj priljubljenih poučnih knjig za mlade

Poučne knjige za mlade nikakor niso suhoparno gradivo, kot bi si marsikdo mislil. Prinašajo mnoge informacije o najrazličnejših tematikah, nekaj od njih je predstavljenih v nadaljevanju.

poučne knjige za mlade

  • S področja znanosti je zanimiva poučna knjiga Saša Dolenca Od genov do zvezd, kjer avtor skozi zgodbe predstavi različna področja moderne znanosti – razlaga o velikosti vesolja, kako se človek loči od živali, zakaj so izumrli dinozavri in mnoge druge zanimivosti.
  • Poučne knjige za mlade se dotikajo tudi področja spolnosti – taki sta npr. knjiga Seksikon Irene Duša in knjiga Blazno resno o seksu Dese Muck, kjer avtorici na sproščen način pišeta o težavah, ki se pojavijo v najstniških letih, da bi pri bralcih pregnale strah oz. odpor pred posameznimi tematikami.
  • V zadnjih letih je vse bolj aktualna okoljska tematika in da jo je treba približati mladim, se zaveda tudi klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, ki je za mlade napisala poučni knjigi Vroči novi svet in Planet voda v katerih skuša mlade bralce ozavestiti o dogajanju na Planetu Zemlja.
  • Popularne poučne knjige za mlade so tudi tiste o odnosih – družinskih, medosebnih, bolj ali manj prijetnih. Knjige, ki govorijo o tem, so: Zakaj se družine razidejo (Jane Bingham), Utišajmo nasilje (Sylvie Girardet), Zakaj ljudje ustrahujejo? (Adam Hibbert) in mnoge druge.

Danes se seveda marsikaj že da dobiti na spletu, a poučne knjige podajajo zanesljive, temeljne informacije o izbrani tematiki, vsebina je celovita, z jasnim začetkom in koncem, medtem ko so podatki na spletu veliko bolj kaotični in razpršeni. Zato je pomembno, da se mladi navadijo strokovne informacije poiskati v literaturi, s čimer se poveča tudi njihova pismenost in besedni zaklad.