Domov/ O festivalu/ Koristne informacije/ Zgodovina festivala/ Foto/ Video/ Arhiv/
Tom Muir; 12. pripovedovalski festival, Cankarjev dom, 20.3.2009
Tales from Northern Shores/Zgodbe s severnih obal

Pripoveduje: Tom Muir (Škotska)

Tom Muir je muzejski kustos, odličen poznavalec škotske zgodovine, ljubiteljski arheolog s tridesetletnim stažem, predvsem pa človek, ki se je orkneyjskemu pripovednemu izročilu pomagal vrniti med ljudi. Je mednarodno priznan pripovedovalec, ki nastopa na lokalnih in tujih festivalih, v šolah, muzejih, na radiu in televiziji, za otroke in odrasle. Orkneyjske pripovedi, ki jih zbira že desetletja, je izdal v več knjigah; med drugim so prevedene tudi v japonščino in islandščino.

Zakaj vse to počne? Takole pravi: »Stare pripovedi so pomembne, ker so del tega, kar smo. So del naše zgodbe, in sicer nas kot posameznikov in nas kot družbe. Če ne bi več govorili zgodb iz svojega izročila, bi s tem zanikali glas naših prednikov. Kdo bo govoril zanje, če ne mi? Ko zgodbe pripovedujemo, jih ohranjamo pri življenju in tako glasovi odmevajo skozi stoletja …«

V Sloveniji je gostoval že večkrat. Tokrat smo ga povabili kot osrednjega gosta pripovedovalskega simpozija za muzealce, v pripovedovalskem večeru pa nas bo pospremil med zgodbe o tjulnjih, ki lahko postanejo ljudje, morskih deklicah z zlatimi lasmi, trolih in nevarnih vilinskih ljudeh, ki so se točile od Keltov do Vikingov.

Za odrasle

Program 2017 /
Spremljevalni program 2017 /