Domov/ O festivalu/ Koristne informacije/ Zgodovina festivala/ Foto/ Video/ Arhiv/
160310-S-pravljico-okrog-sveta-007-fotoNadaZgank
S pravljico okrog sveta

Pripovedujejo: Adnan Wala (Irak), Christoph Steidl Porenta (Nemčija), Dado Kebe (Mali), Ljiljana Kiš (Hrvaška), Nagisa Moritoki (Japonska), Nandakumar Chellappan Nair (Indija), Nubia Zrimec (Kostarika/Nikaragva), Robert Riley (Velika Britanija)
Glasba: Issiaka Sanou (Burkina Faso).

Vsak od osmih pripovedovalcev, ki prihajajo z različnih delov sveta, se nam bo predstavil s sebi ljubo pripovedjo iz svoje prve domovine. Pripovedovali bodo v slovenščini, k zgodbam pa primaknili drobce svojega maternega jezika, verze, morda celo melodije.

Adnan Wala prihaja iz Iraka – s starši, štirimi brati in sestro je živel v Bagdadu. Kot otrok je slišal veliko zgodb o bagdadskem življenju, minulih časih, posebnih ljudeh in dogodkih iz bližnjih krajev. V Slovenijo je prišel študirat strojništvo, spoznal je Slovenko, se poročil, imata tri otroke. Nekaj časa so skupaj živeli v Bagdadu, ko se je začela vojna, pa so se vrnili v Slovenijo, v Šempas na Primorskem.

Christoph Steidl Porenta je bil rojen v Münchnu, torej je Bavarec. Kot samostojni umetnik – zlatar, srebrokovač in restavrator žlahtnih kovin – živi v Sloveniji že skoraj dvajset let. Zgodbe in pravljice so del njegovega vsakdana; vsak izdelek, ki ga naredi, je prekovan z njimi. Kjer koli je, ga spremljajo bajeslovna bitja, za katera mislimo, da živijo le še v pravljicah. Christoph misli drugače.

Dado Kebe prihaja iz Malija v zahodni Afriki. Spomni se, kako je, ko je bila še majhna, njena mama pripovedovala zgodbe vsem otrokom, ki so se zbrali na dvorišču pred njihovimi vrati. V Ljubljano je prišla pred več kot tridesetimi leti zaradi študija elektrotehnike. Z možem Ibrahimom, tudi Malijcem, sta si tu ustvarila družino.

Ljiljana Kiš je diplomirala na Akademiji za glasbo v Zagrebu, dolga leta je bila zaposlena je kot profesorica glasbene vzgoje na osnovni šoli A. T. Linharta v Radovljici, zdaj pa je upokojena. Njeni zbori, pa tudi ona sama, so bili za svoje dosežke večkrat nagrajeni. Strokovno znanje in izkušnje kot mentorica in svetovalka prenaša na mlajše kolege.

Nagisa Moritoki je bila rojena na Japonskem. Poleg tega, da predava japonščino in predstavlja japonsko kulturo na Univerzi v Ljubljani, rada tudi poje in igra na japonske glasbene inštrumente. Pravljice vsak večer pripoveduje svojim otrokom, želi pa si, da bi jih nekoč znala pripovedovati prav tako očarljivo, kot jih je njej nekoč pripovedoval oče.

Nandu (Nandakumar Chellappan Nair) je Indijo zapustil zaradi magistrskega študija elektrotehnike v ZDA. Ko je srečal Katarino iz Slovenije, svojo bodočo ženo, se je odločil, da se preseli k njej. Življenje tu se mu zdi bolj smiselno in umirjeno. Kljub vsej naglici sodobnega sveta najde veliko časa za branje, kuhanje in uživanje v čudoviti slovenski naravi. Z velikim veseljem pripoveduje zgodbe svojima hčerkama in si jih največkrat kar sproti izmišljuje.

Nubia Zrimec je bila rojena v Kostariki, mladost pa je preživela v Nikaragvi. V Sloveniji živi od leta 1972. Kot lektorica za španski jezik je vrsto let poučevala na Oddelku za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete v Ljubljani; zelo je uživala, ko je svojim študentom pripovedovala o kulturi in starih običajih daljne domovine. Zdaj šaljive pravljice iz Nikaragve pripoveduje svojim vnukom.

Robert Riley se je pred dvanajstimi leti upokojil ter se z ženo Slovenko in hčerko iz južne Anglije preselil na Bločice blizu Cerkniškega jezera. V mestu, kjer je v Angliji živel nazadnje, je bila tradicija pripovedovanja zgodb močna in globoko zakoreninjena. To je prebudilo njegovo zanimanje za pripovedno izročilo in zato zdaj notranjske pripovedi prevaja v angleški jezik.

Issiaka Sanou je tolkalec iz Burkina Fasa, ki je svoje znanje igranja na afriške inštrumente pridobival pri svetovno znanih afriških glasbenikih. Že kot majhen fantič je začel igrati na džembe in dunun. V Slovenijo se je preselil leta 2008, od takrat pa je dejaven kot glasbenik in soustvarjalec projektov, mentor bobnarskih delavnic, korepetitor tečajev afriških plesov in plesne skupine Baobab. Redno sodeluje s številnimi slovenskimi glasbeniki in je idejni vodja tolkalne skupine Farafinslo.

Za odrasle

Foto: Nada Žgank

Program 2017 /
Spremljevalni program 2017 /