Domov/ O festivalu/ Koristne informacije/ Zgodovina festivala/ Foto/ Video/ Arhiv/
160309-Ti-povem-ano-pravco-081-fotoNadaZgank
Pobrano na kup

Pripovedujejo: Anja Štefan, Boštjan Napotnik – Napo, Ciril Horjak, Gabi Čačinovič Vogrinčič, Jiři Bezlaj, Ljerka Belak, Nataša Matjašec Rošker
Glasba: Boštjan Gombač in Janez Dovč

Anja Štefan je diplomirala iz slovenistike in anglistike, magistrirala iz folkloristike. Je pesnica, pisateljica in pravljičarka. Otroci in odrasli jo poznajo tako po njenih priljubljenih avtorskih slikanicah (Lonček na pike, Bobek in Barčica, Melje, melje mlinček, Gugalnica za vse, Iščemo hišico …) kot po objavah ljudskih pripovedi (Za devetimi gorami). Je ena prvih profesionalnih pripovedovalk pri nas in začetnica pripovedovalskega festivala Pravljice danes.

Boštjan Napotnik – Napo je bil dolgoletni sodelavec Radia Študent, glasbeni kritik, poznavalec hiphopa, bloger, kuhar in gurman, ki si vsakdanja kruh in vino služi v oglaševalskih vodah. Na festivalu Pravljice danes je nastopal kot del ekipe Za 2 groša fantazije, kot pripovedovalec in moderator pa je sooblikoval še številne druge festivalske dogodke.

Ciril Horjak ljubezen do pripovedi neguje že od malih nog. Zgodbe pripoveduje s slikami. V stripu in karikaturi, ki sta njegovi glavni izrazni sredstvi, rahločutno komentira družbene in socialne razmere pri nas ter v drobnih detajlih razkriva utrinke iz sebi najbližjega sveta. Da zna prepričljivo in humorno sukati tudi besede, smo spoznali na minulih festivalih.

Gabi Čačinovič Vogrinčič, profesorica psihologije, izredna profesorica na Fakulteti za socialno delo, družinska terapevtka. Trdi, da »beseda je konj«, da je pomembno, kako v osebnem odnosu s sočlovekom soustvarjamo vrednote, kako se pogovarjamo, slišimo, kako si podelimo, da bi se bolje videli in razumeli ter se sporazumeli. »V odnosu s sočlovekom,« pravi, »izkusimo in ubesedimo svojo resničnost, spoštovanje, samospoštovanje, dostojanstvo in smisel.«

Jiři Bezlaj je kipar, pesnik, pisatelj in esejist, ki že trideset let ustvarja v kamnu. Do upokojitve je poučeval umetnostno vzgojo na bežigrajski gimnaziji. Pravljice je včasih pripovedoval le svojim otrokom. Že nekaj let je stalni gost pripovedovalskega festivala, o grških in drugih bajeslovnih bitjih je pripovedoval tudi v Mestnem muzeju Ljubljana. Z Markom Hatlakom, glasbenikom in koncertnim harmonikarjem, pa s pripovedjo predstavlja umetnost od baroka do danes.

Ljerka Belak, dramska igralka, je 22 let ustvarjala v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, nato se je pridružila ansamblu Mestnega gledališča ljubljanskega, sodelovala pa je tudi z drugimi gledališči po Sloveniji. Vsa se je posvetila gledališču, na svoji bogati igralski poti je veliko časa namenila tudi lutkam in otroškim igram. S svojo iskrivostjo in komičnostjo je popestrila marsikatero radijsko in televizijsko igro. Je prejemnica številnih nagrad. Živi v vili Čiračara v okolici Ljubljane.

Nataša Matjašec Rošker je priznana in večkrat nagrajena gledališka igralka, članica gledališkega ansambla Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Poznamo jo tudi po odmevnih filmskih vlogah ter kot režiserko in scenaristko. Na festivalu je že pripovedovala otrokom, tokrat pa bo povedala eno za odrasle.

Boštjan Gombač je vsestranski glasbenik, večinštrumentalist, virtuoz na pihalih, komponist, ki piše glasbo za gledališče in film. Letos je prejel nagrado Prešernovega sklada. Deluje v številnih glasbenih zasedbah in nastopa v različnih gledaliških projektih. V zadnjih letih ga srečujemo tudi v imenitnih glasbenih dogodkih za otroke (denimo pri projektu Svet je kakor ringaraja). Intenzivno je povezan tudi s pravljicami; z Anjo Štefan in Janezom Dovčem jih oživlja v okviru projekta Za devetimi gorami.

Harmonikar, skladatelj, večinštrumentalist, diplomirani fizik Janez Dovč kot glasbenik, skladatelj in producent sodeluje s številnimi solisti, orkestri in ustvarjalci najrazličnejših studijskih, odrskih in gledališčih projektov. Je ustanovitelj in umetniški vodja Glasbene zadruge Celinka, trenutno pa redno deluje v zasedbah Dovč & Krmac & Mureškič, Dovč & Gombač, Zoran Predin Quartet, Brina Vogelnik & Janez Dovč in v zasedbi Jararaja.

Za odrasle

Foto: Nada Žgank

 

Program 2017 /
Spremljevalni program 2017 /