Domov/ O festivalu/ Koristne informacije/ Zgodovina festivala/ Foto/ Video/ Arhiv/
Zadnje Pravljičnem ReŠetanju v Gromki, 17.11.2012
Po-grošno

Pripovedujejo: Ana Duša, Boštjan Napotnik – Napo, Katja Preša, Rok Kosec, Rok Kušlan, Špela Frlic, Tjaša Koprivec
Glasba: Andrej Fon, Goran Završnik, Samo Kutin, Drago Ivanuša

Skupina Za 2 groša fantazije z Radia Študent je z oddajo in živimi pripovedovalsko-glasbenimi dogodki v desetih letih delovanja pomembno prispevala k popularizaciji ljudskega pripovednega izročila in pripovedovanja. Na tokratnem večeru se bodo predstavili tisti prekaljeni člani kolektiva, ki po petih letih, odkar je skupina prenehala delovati, še vedno bolj ali manj intenzivno razvijajo in negujejo umetnost pripovedovanja.

Ana Duša je bila eden od motorjev kolektiva Za 2 groša fantazije. S Špelo Frlic sta leta 2009 ustanovili Pripovedovalski Variete, v okviru katerega razvija tudi pripovedovalsko-pedagoške programe za različno publiko. V zadnjih desetih letih je nastopila na številnih pripovedovalskih dogodkih v Sloveniji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, kjer je sodelovala z različnimi domačimi in tujimi pripovedovalci, likovniki in glasbeniki.

Boštjan Napotnik – Napo je bil dolgoletni sodelavec Radia Študent, slava in ponos Službe za napovedovanje, glasbeni kritik, poznavalec hiphopa, bloger, kuhar in gurman, ki si vsakdanja kruh in vino služi v oglaševalskih vodah. In med vsemi svojimi obveznostmi z veseljem pove še kakšno pravljico. Obrnjeno po svoje, polno sočnih komentarjev in iskrivih posodobitev, ki poslušalcev ne puščajo ravnodušnih.

Nekdanja napovedovalka in sodelavka glasbene redakcije Katja Preša je v okviru groševske ekipe dobila priložnost, da združi ljubezen do gledališča, glasbe in literature. Prekalila se je v izkušeno pripovedovalko, ki z veseljem pripoveduje obojim – otrokom in odraslim, najraje zgodbe, zasukane na hec. Pripovedovanje neguje tudi v Vodnikovi domačiji, hiši branja, pisanja in pripovedovanja, katere program sooblikuje.

Rok Kušlan je avtor časopisnih člankov in vodnikov po skritih kotičkih Slovenije, napovedovalec in pripovedovalec. Vse do konca delovanja je bil eden najdejavnejših in najprepoznavnejših članov kolektiva Za 2 groša fantazije, danes pa tesno sodeluje s Pripovedovalskim Varietejem. Razvil je samosvoj slog pripovedovanja, ki temelji predvsem na aktualizacji zgodbe in izrazitem humorju.

Nekdanjega napovedovalca in direktorja Radia Študent Roka Kosca si brez njegovega kolega Gorana Završnika skorajda ne moremo predstavljati. Združena v duetu Vroča župa sta pripovedovalski dvojec, ki ni manjkal na nobenem Pravljičnem ReŠetanju. Skupaj sta v minulih letih ustvarila nekaj izjemnih interpretacij ljudskih pravljic, z največjim veseljem s svojim železnim repertoarjem zabavata staro in mlado.

Špikerica in članica groševskega uredništva Špela Frlic je leta 2009 z Ano Duša ustanovila Pripovedovalski Variete ter pravljice in pripovedovanje postavila v središče svojega profesionalnega delovanja. Opravila je znanstveni magisterij o sodobnem pripovedovanju v slovenskem prostoru, ter objavila več strokovnih in poljubnih člankov o pripovedovanju in pravljicah. Pripoveduje samostojno in v različnih sestavih, doma in v tujini. Je redna sodelavka Vodnikove domačije, kjer jo še posebej zanima razvoj pripovedovalskih vsebin za otroke.

Nekdanja špikerica Tjaša Koprivec, ki je svojo unikatno prezenco v etru burila duhove ereševih poslušalcev in podirala tabuje, je voditeljica Literarne kavarne Sanje, urednica, pesnica in nenasitna bralka. Pravljice ob različnih priložnostih še vedno z užitkom in predanostjo pripoveduje odraslim in otrokom.

Andrej Fon je vsestranski glasbenik, ki je pomembno prispeval k podobi Pravljičnih ReŠetanj. Je tudi Olfamož, aktualni ali nekdanji član zasedb: Kraški solisti, Samo Gromofon, Barka tone in bele plombe. Skupaj s svojim Olfamoštvom, razširjeno zasedbo glasbenikov iz podobnih vetrov, je leta 2015 izdal album Hupam da ste dobro, ki velja za eno najbolj samosvojih, zrelih avtorskih stvaritev domače glasbene alternative.

Goran Završnik je umetniški multipraktik, ki zna dobro premešati improvizirano z naštudiranim, ulično z inštitucionalnim in se ne ustraši nobenih kulturnih izzivov – zmore biti obenem organizator in nastopajoči, hkrati pa ob tem neizmerno uživati. Je igralec, glasbenik in cirkuški artist, tisti del benda Vroča župa, ki mu daje tempo, njegove glasbene spremljave pa so bile nepogrešljiv del Pravljičnih ReŠetanj.

Samo Kutin igra na številne inštrumente, ki so že izginili iz vsakdanje rabe, ali pa na doma narejena zvočila, pogosto ga lahko vidimo igrati glasbilo hurdy gurdy. Vodi glasbene delavnice za otroke, ustvarja glasbo za pravljice in gledališča ter med drugim sodeluje v glasbenih skupinah Širom, Najoua, Samo Gromofon in Salamandra salamandra. Brez njega ni minil skoraj noben pripovedovalski dogodek groševske ekipe.

Drago Ivanuša je priznan slovenski skladatelj, pianist in harmonikar. Njegov skladateljski opus obsega filmsko in scensko glasbo, pa tudi skladbe za komorne zasedbe, elektronska glasbila in simfonični orkester. Poznamo ga po sodelovanju v glasbenih skupinah Muskafiber, Štefbet Rifi, Hotel Ideal, Bast, Brina, Bossa ne novo, kot studijski glasbenik ali producent pa je soustvaril še glasbo na številnih ploščah drugih izvajalcev.

Za odrasle

Foto: Nada Žgank

Program 2017 /
Spremljevalni program 2017 /